Tuesday, May 12, 2009

موجودی ذخیره ارزی؛ منفی 15میلیارد دلار


جديدترين آمارهاي بانك مركزي نشان مي‌دهد مانده نقدي حساب ذخيره ارزي پس از در نظر گرفتن تعهدات در پايان دي‌ماه سال گذشته به طور قابل توجي منفي شده است.

بر اساس اين گزارش، در ده ماهه 1387 معادل 38.2 ميليارد دلار به حساب ذخيره ارزي واريز شد و معادل 34.6 ميليارد دلار از اين حساب برداشت شد. در پايان اين دوره معادل دلاري موجودي نقدي اين حساب بدون در نظر گرفتن مانده اعتبارات اسنادي پرداخت نشده حدود 4/2 درصد نسبت به پايان سال 1386 کاهش يافت و به 22.6 ميليارد دلار رسيد.

رشد شديد برداشت‌هاي دولت از حساب ذخيره ارزي موجب شد تا مانده نقدي تعهدي اين حساب به طور بي‌سابقه‌اي منفي شود.
اين در حالي است كه دولت نهم حساب ذخيره ارزي را با 12 ميليارد دلار موجودي نقدي از دولت اصلاحات تحويل گرفته است اما به نظر مي‌رسد حساب ذخيره را با تعهدات زياد و بدون مانده نقدي تحويل دولت دهم خواهد داد.

كسري شديد حساب ذخيره ارزي در شرايطي كه بحران اقتصاد جهاني بر اقتصاد ايران تأثيرگذاشته است و فشارهاي بين‌المللي بر اقتصاد ايران همچنان ادامه دارد، مي‌تواند آثار زيان‌باري براي اقتصاد ايران به همراه داشته و ريسك تأثيرات تحركات اقتصاد سياسي در عرصه بين‌الملل بر اقتصاد كشورمان را به شدت افزايش دهد.

برداشت 34.6 ميلياردي در 10 ماه
عملكرد حساب ذخيره ارزي در 10 ماهه سال 87 نشان مي‌دهد در اين مدت دولت (بدون احتساب برداشت جهت تسهيلات) 31.2 ميليارد دلار از حساب ذخيره برداشت كرده است كه در تاريخ تشكيل اين حساب بي‌سابقه است. رشد برداشت دولت از حساب ذخيره در 10 ماهه سال 87 در مقايسه با 12 ماهه سال 86 رشد (رشدي معادل 8.3 ميليارد دلار) به ميزان 36.3 درصد بوده است.

در همين حال برداشت دولت نهم (بدون احتساب برداشت جهت تسهيلات) در 10 ماهه نخست سال 87 در مقايسه با برداشت دولت هشتم در آخرين سال فعاليت خود (سال 83) نشان مي‌دهد كه ميزان برداشت 316 درصد افزايش يافته است كه قطعاً با احتساب 2 ماهه پاياني سال 87، اين رشد به 350 درصد يا چهار و نيم برابر بالغ خواهد شد.

اعطاي ناچيز تسهيلات
در همين حال عملكرد حساب ذخيره ارزي نشان مي‌دهد دولت در 10 ماهه نخست سال گذشته تنها 3.3 ميليارد دلار جهت اعطاي تسهبلات از اين حساب برداشت كرده است كه معادل 9 درصد كل برداشت‌ها از حساب است.

محمود بهمنی از ریاست بانک مرکزی استعفا داد


محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی به دلیل عدم تشکیل شورای پول و اعتبار، برداشت‌های بی‌رویه از حساب ذخیره ارزی و اختلاف نظر با برخی اعضای هیات دولت از سمت خود استعفا داد.

به گزارش ایلنا، سومین رییس کل بانک مرکزی در دولت نهم در حالی از سمت خود استعفا داده که در متن نامه استعفای خود به اجرا نشدن مصوبه قانونی مجلس برای تشکیل جلسات شورای و پول و اعتبار اعتراض کرده و از تذکرهای پیاپی نمایندگان مجلس نسبت به نادیده گرفتن قانون ابراز تاسف کرده است.

استعفای محمود بهمنی از سمت خود در حالی عنوان شده است که وی طی 8 ماه حضور در دولت نهم به عنوان رییس کل بانک مرکزی تحت فشارهای بسیار سیستم بانکی را راهبری کرد و بارها به دلیل همراهی با دولت مورد انتقاد اقتصاددانان برجسته و کارشناسان مسایل پولی و بانکی قرار گرفت.

این در حالی است که وی نیز همانند روسای قبلی بانک مرکزی به این نتیجه رسیده است که تصمیم‌گیری در حوزه مسایل پولی و بانکی مستلزم بحث و تبادل نظر در فضای علمی است.
پیشتر نیز داوود دانش جعفری، وزیر مخلوع اقتصاد در دولت نهم در واکنش به برکناری مظاهری و انتصاب بهمنی اعلام کرده بود باید منتظر چهارمین رییس کل بود.

اگرچه هنوز رییس جمهوری با استعفای محمود بهمنی موافقت نکرده است اما بعید به نظر می‌رسد که در آستانه انتخابات این تغییر و تحول صورت پذیرد؛ مگر آنکه از نیروهای بالقوه‌ای همچون صمصامی و داوودی در بانک مرکزی استفاده شود.

بانك مركزی منتظر تعیین چهارمین رئیس كل خود در دولت نهم پس از ابراهیم شیبانی، طهماسب مظاهری و محمود بهمنی است.