ظریف: احتمال دستیابی به توافق وجود دارد
وزیر امور خارجه ایران ظریف بعد از شام کاری با کاترین اشتون:
ظریف بعد از شام کاری با اشتون گفت: احتمال دستیابی به توافق در پایان دوره شش ماههی توافق موقت ژنو ممکن است. دور چهارم گفتگوهای هستهای ایران و پنج به علاوه یک از امروز چهارشنبه در وین از سر گرفته خواهد شد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور سیاست خارجی، یک شب پیش از آغاز دور چهارم مذاکرات جامع اتمی است در یک شام کاری در دفتر نمایندگی ایران در مقر سازمان ملل در وین، پایتخت اتریش شرکت کردند.
به گزارش «تسنیم» ظریف بعد از شام کاری با اشتون گفت: احتمال دستیابی به توافق در پایان دوره شش ماههی توافق موقت ژنو ممکن است.
این شام کاری در محل نمایندگی ایران در پایتخت اتریش برگزار شده است.
وزیر امور خارجه ایران در جمع خبرنگاران گفت: «بحثهای خوبی درباره ادامه کار و اینکه چهارچوب کار ما باید چگونه باشد. توافق کردیم که باید روند اینگونه باشد که دو طرف به طور مشترک کار را به پیش ببرند و با همدیگر برای ادامه کار برنامهریزی بشود.»
ظریف ادامه داد: «برنامه مذاکرات برای جلسه افتتاحیه را تنظیم کردیم. ما دیدگاههای کلیمان را در آغاز مذاکرات مطرح خواهیم کرد. پس از آن طرف ۱+۵ با یکدیگر صحبت میکنند و ما مذاکرات را ادامه میدهیم. فکر میکنم که بحث خوب و مفصلی به نسبت جلسات قبل داشتیم چون این دور گفتگوها حتما حساسیت بیشتری دارد زیرا در این مرحله وارد نگارش خواهیم شد.»
وی در مورد احتمال دستیابی به توافق در پایان دوره شش ماه توافق موقت هم گفت: «فکر میکنم این کار ممکن است. البته بستگی به این دارد که طرف مقابل چگونه با حسن نیت و با واقع بینی وارد مذاکرات بشود. ما اعلام کردهایم که چیزی بیش از حقمان نمیخواهیم. و از حققمان هم کوتاه نخواهیم آمد. چون دنبال سلاح اتمی نبوده و نیستیم و آن را برای امنیتمان مفید نمیدانیم. مشکلی نداریم که برای بقیه دنیا هم این امر مشخص شود و حتی احساس میکنیم به نفع کشورمان است که برای بقیه دنیا هم مشخص شود که به دنبال سلاح هستهای نیستیم.»
ایران و ۱+۵ اعلام کردهاند که قرار است در این دور از مذاکرات، نوشتن پیش نویس توافق نهایی و جامع برای حل و فصل ابهامهای مربوط به برنامه هستهای ایران را آغاز کنند. با این حال هم ایران و هم گروه پنج به علاوه یک، از دشواری این مرحله سخن گفتهاند.
عراقچی: حساسترین مذاکرات را پیشرو داریم
در همین حال عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران درباره چهارمین دور گفتگوهای ایران و کشورهای ۱+۵ پس از توافق موقت ژنو گفت: «به حساسترین مرحله از مذاکرات رسیدهایم.»
وی همچنین گفت: «سیستمها و تجهیزات دفاعی ما به هیچ وجه قابل مذاکره نیست.»
گفتنی است دور چهارم گفتگوهای هستهای ایران و گروه پنج به علاوه یک از ساعت ۱۰ صبح امروز چهارشنبه در وین از سر گرفته خواهد شد و تا ۲۶ اردیبهشت ادامه مییابد.
یک مقام آمریکایی: توافق امکانپذیر است
در همین راستا یک مقام ارشد آمریکایی نیز به «خبرنگار رادیو فردا» گفت که فائق آمدن بر اختلافات و دستیابی به یک توافق پیش از ۲۰ ژوئیه امکان پذیر است.
۲۰ ژوئیه آخرین فرصت میان طرفین برای رسیدن به توافقی جامع و نهایی درباره برنامه اتمی ایران است.
این مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، اظهار داشت: «شکافهای بسیار عمیقی وجود دارد ولی من معتقدم که میتوانیم به یک تصمیم برسیم».
وی اظهار داشت: «مسائل مختلف پیچیده ای وجود دارد که باید به آنها پاسخ داد و ما نمیدانیم آیا ایران قادر است که به جامعه جهانی اطمینان دهد به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست و ماهیت فعالیتهای اتمیاش صلحآمیز است».
رویترز: وضعیت پیچیده مذاکرات ایران و آژانس
در رویدادی دیگر اما خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتها در وین نوشت: پیشرفت اندک در تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برخی از فعالیتهای «مشکوک» هستهای ایران مذاکرات پیشرو را پیچیدهتر میکند.
براساس این گزارش، آژانس پس از مذاکرات سه ساعته روز دوشنبه در وین با هیات ایرانی اعلام کرد ایران برای اجرای کامل مراحلی که درمورد ان توافق شده هنوز باید گامهای بیشتری بردارد.
آژانس همچنین اعلام داشت که هنوز در خصوص موضوعاتی که باید در مرحله بعدی همکاری با ایران مورد بررسی قرار گیرد، توافقی به عمل نیامده است.
حمایت ولایتی از تیم هستهای روحانی
گفتنی است روز گذشته و یک روز پیش از شروع مذاکرات هم، مشاور رهبر جمهوری اسلامی ایران در امور بینالملل ضمن حمایت از تیم مذاکره کننده هستهای فعلی٬ گفت شیوه تیم قبلی مذاکره کننده اتمی را قبول ندارد و تاکید کرد که نحوه مذاکرات هستهای کنونی مورد اطمینان جمهوری اسلامی است.
علیاکبر ولایتی در گفتگو با خبرگزاری ایرنا٬ با تاکید بر اینکه تیم فعلی مذاکره کننده هستهای در چارچوب تعیین شده از سوی رهبر ایران مذاکره میکند٬ گفت: «داشتن صبر و حوصله٬ شنیدن حرف طرف مقابل و بیان موضع کشورمان از جمله قواعد مذاکره است و ما از مذاکرهکنندگان خود مطمئن هستیم.»
وی با بیان اینکه این تیم از افراد «مجرب و کارآزموده» در صحنه بینالمللی تشکیل شده است٬ افزود: «من شیوه گذشته مذاکره را قبول نداشتم. مذاکره قواعد خاص خود را دارد و باید در مذاکره حوصله لازم را به کار برد و حرف طرف مقابل را شنید و حرف حق خودمان را باید بزنیم. ادامه دادن مذاکره و صبر و حوصله نشان دادن به معنای آن نیست که انسان از چارچوب و خط تعیین شده خارج شود. به هر حال من آن شیوه مذاکره را قبول نداشتم.»