تصویب قطعنامه مربوط به توافق هستهای (۲۲۳۱) در شورای امنیت
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه ۲۹ تیر به اتفاق آرا قطعنامه ۲۲۳۱ را که در پی توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی تنظیم شده بود، تصویب کرد.
به گزارش رویترز، در این قطعنامه سلسله تدابیری برای رفع برخی از تحریمها علیه ایران وجود دارد و در کنار آن، راههایی برای بازگرداندن تحریمها در صورت نقض توافق از سوی ایران در ده سال آینده گنجانده شده است.
تحریمها نیز زمانی برداشته میشوند که آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از راستیآزماییها، تایید کند که تهران به تعهدات خود بر مبنای توافق وین عمل کرده است.
پیشنویس قطعنامه چهارشنبه گذشته توسط سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل به شورای امنیت ارائه شده بود و با توجه به این که اعضای دائم شورای امنیت در مذاکرات حضور داشتند، پیشبینی میشد که قطعنامه بدون هرگونه مانعی تصویب شود.
همزمان شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا نیز توافق جامع اتمی با ایران را تایید کرد و دولت باراک اوباما نیز متن توافق را برای بررسی به کنگره آمریکا فرستاد.
گفتنی است که بر مبنای این قطعنامه، هرگاه یکی از کشورهای ۱+۵ تخلفی را گزارش کند و یک کمیته خاص که برای بررسی آن در نظر گرفته شده، تخلف را تایید نماید، ادامه قطعنامه رفع تحریم ظرف ۳۰ روز به رای گذاشته خواهد شد.
بنابراین حتی یک کشور صاحب حق وتو میتواند قطعنامه اخیر را ملغی کند و در آن صورت، تحریمها به صورت خودکار به جای خود بازخواهند گشت. به بیان دیگر، برای بازگرداندن تحریمها نیاز به رای موافق کلیه اعضای دایم شورای امنیت نیست و برای مثال چین و روسیه نمیتوانند مانع بازگرداندن تحریمها شوند.
شایان ذکر است که فرماندهان سپاه به بند مربوط به محدودیت هشتساله اعمالشده بر برنامه موشکی ایران اعتراض کردهاند و سرلشکر محمدعلی جعفری، فرمانده کل این نیرو، گفته است که شورای امنیت وقت خود را برای تصویب چنین قطعنامهای «به بطالت نگذراند».