Sunday, June 28, 2009

احتمال غیر قانونی اعلام شدن سه تشکل اصلاح طلب در ایران؟


وزارت کشور ایران از احتمال بررسی مجوز فعالیت سه تشکل عمده اصلاح طلب خبر داده است.

محمود عباس زاده مشکینی، مدیر کل سیاسی وزارت کشور ایران به ایلنا، خبرگزاری کار ایران گفته است که اعلام نظر نهایی در مورد "فعالیت مجدد" احزابی مانند جبهه مشارکت، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و مجمع روحانیون مبارز منوط به اعلام کمیسیون ماده ۱۰ احزاب است.

احمدسلامتیان، تحلیلگر مسائل ایران در پاریس، در این باره به بخش فارسی بی بی سی گفت که این رفتار نشان دهنده تلاش برای غیر مجاز اعلام کردن احزاب قانونی کشور است

به گفته مدیر کل سیاسی وزارت کشور ایران بر اساس وظیفه ذاتی کمیسیون ماده ۱۰ احزاب، نظارت مستمر بر فعالیت احزاب از وظایف اصلی این کمیسیون است.

دادگاه یا کمیسیون ماده ۱۰احزاب؟

در روزهای اخیر برخی از سیاستمداران جناح نزدیک به دولت محمود احمدی نژاد، از جمله نماینده تبریز در مجلس در گفت و گو ها با خبرگزاری ها و سایت های خبری نزدیک به این طیف "حرکات و بیانیه های برخی احزاب از جمله مجمع روحانیون مبارز و جبهه مشارکت را تحریک آمیز و بحران آفرین خواندند و از کمیسیون ماده ۱۰ احزاب خواسته اند که مجوز فعالیت این گونه احزاب لغو شود."

محمد سلامتی، دبیرکل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در این باره به خبرگزاری ایلنا گفته است که بررسی مجدد مجوز احزاب، خلاف قانون است. به گفته آقای سلامتی، اگر حزب یا گروهی مرتکب خلاف شده باشد، باید در دادگاه صالحه و با حضور هیات منصفه محاکمه شود و کمیسیون ماده ۱۰ در این باره وظیفه ای ندارد.

سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، جبهه مشارکت ایران اسلامی و مجمع روحانیون مبارز و سه تشکل عمده اصلاح طلب در ایران هستند که در جریان رقابت های دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، از نامزدی میر حسین موسوی حمایت می کردند.

در حال حاضر برخی از چهره های شاخص این تشکل ها از جمله محسن میردامادی، دبیرکل حزب مشارکت و بهزاد نبوی از اعضای کلیدی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در زندان به سر می برند.

این افراد به همراه گروهی از فعالان و سیاستمداران اصلاح طلب پس از اعلام نتایج دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که در آن محمود احمدی نژاد پیروز انتخابات معرفی شد، بازداشت شدند.
از تشکل های روزهای انقلاب تا احزاب دوران اصلاحات

مجمع روحانیون مبارز یکی از قدیمی ترین این تشکل ها در فهرستی است که وزارت کشور از بررسی پرونده آن خبر داده است.

این مجمع، در سال ۱۳۶۶ و در آستانه انتخابات مجلس سوم و با تایید آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی تاسیس شد.
برخی از روحانیون چپ گرا از جمله مهدی کروبی و محمد موسوی خوئینی‌ها که تا آن زمان عضو جامعه روحانیت مبارز بودند، پایه گذار این تشکیل سیاسی شدند. محمد خاتمی رئیس جمهور پیشین ایران نیز عضو مجمع روحانیون مبارز است.

اما سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، در فروردین ۱۳۵۸ با به هم پیوستن ۷ گروه اسلام‌گرایی که پیشتر از مخالفان حکومت سلطنتی در ایران محسوب می شدند، تاسیس شد.

این گروه‌ها گرچه تا قبل از انقلاب اسلامی ارتباط تشکیلاتی چندانی با هم نداشتند اما وجود هدف مشترک همچون دشمنی با سازمان مجاهدین خلق یکی از مهمترین مسائل مشترک شان بود که حتی در نام این سازمان نیز تجلی پیدا کرد.

اما نوپا ترین تشکلی که وزارت کشور ایران از احتمال بررسی مجدد پرونده آن خبر داده است، جبهه مشارکت ایران اسلامی است.

جبهه مشارکت، یکی از اولین احزابی است که پس از انتخاب محمد خاتمی به ریاست جمهوری ایران تأسیس شد.

هسته اصلی جبهه مشارکت را دانشجویان پیرو خط امام تشکیل می دهند که در سال ۱۳۵۸ سفارت آمریکا در تهران را به تسخیر درآوردند.

محمدرضا خاتمی، نایب رئیس مجلس ششم و برادر رئیس جمهوری سابق ایران نخسیین دبیرکل مشارکت بود که یک روز پس از اعلام نتایج انتخابات اخیر ایران بازداشت و سپس آزاد شد اما دبیر کل فعلی آن پس از یک بار آزادی، دوباره دستگیر شده و هم اکنون در زندان به سر می برد.

سعید حجاریان هم یکی دیگر از چهره های شاخص جبهه مشارکت است که هم اکنون در بازداشت به سر می برد. آقای حجاریان از موسسان وزارت اطلاعات ایران است و در دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی، رئیس جمهوری وقت ایران از او به عنوان "مشاور جمهوری" یاد می کرد.

بسیاری از چهره های شاخص سیاسی و اقتصادی ایران که هریک طی ۳۰ سال گذشته رئیس جمهوری، عضو هیات دولت، نماینده مجلس شورای اسلامی یا وزیر بوده اند، از جمله اعضای شورای مرکزی این سه تشکل اصلاح طلب هستند.

No comments:

Post a Comment