Friday, January 22, 2010

پاسخ مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص به جوابیه دولت؛مردم به خوبی قضاوت می‌کنند

روابط عمومی مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام به جوابیه پایگاه اطلاع رسانی دولت در ارتباط با اظهارات حسن روحانی در مراسم افتتاحیه همایش "ایران آینده" پاسخ داد.

متن این جوابیه بدین شرح است:

در پی سخنان حسن روحانی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصحت نظام در مراسم افتتاحیه همایش "ایران آینده" که در آن ضمن تاکید بر ضرورت تحقق اهداف توسعه یافتگی ایران درسند چشم انداز بیست ساله و امکان پذیر بودن آن مستند به برخی از شاخص‌های اقتصادی از عملکرد برنامه چهارم ابراز نگرانی شده بود. پایگاه اطلاع رسانی دولت با انتشار گزارشی تلاش در مخدوش نشان دادن آمارهای اعلام شده بنماید. این پایگاه با طرح این سوال که چرا در ارائه اطلاعات مربوط به نرخ تورخ از آمار مربوط به دوازده ماهه منتهی به خرداد 1388 استفاده شده است. نه آمار مربوط به آذر ماه 1388 که رقم کمتری است.

همچنین در این گزارش آمده است که مجموع درآمدهای ارزی دولت طی چهار سال 1384، 1385، 1386و 1387 حدود 339 میلیارد دلار بوده است، نه 370 میلیارد دلار که در سخنرانی اعلام شده است.

هر چند این گزارش در جهت تخطئه آمار بیان شده از سوی دکتر روحانی منتشر شده است، ولی به سبب فرصتی که در جهت تشریح بیشتر واقعیت‌ها و اطلاع رسانی گسترده‌تر به ملت شریف ایران فراهم شده است، ضمن تشکر از این پایگاه محترم به موارد زیر اشاره می‌شود.

1-ارائه اطلاعات مربوط به نرخ تورم منتهی به دوازده ماه خرداد ماه، به این دلیل بوده است که منبع اطلاعات مربوط به آمارهای رشد اقتصادی، بیکاری و تورم در این سخنرانی مربوط به گزارش شماره 56 نماگرهای اقتصادی سه ماهه اول سال 1388 است. که آخرین و جدیدترین گزارش بانک مرکزی از نماگرهای اقتصادی میباشد. بنابراین چون آمار نرخ بیکاری و رشد اقتصادی از این منبع بوده است، لذا اطلاعات مربوط به تورم نیز از این منبع استفاده شده است.

2-مستند به منبع اعلام شده که آخرین گزارش اعلام شده در خصوص نماگرهای اقتصادی است، (و در سایت بانک مرکزی در دسترس همگانی قرار دارد) رشد اقتصادی که یکی از مهم ترین شاخص های اقتصادی در مسیر توسعه است، و طبق قانون برنامه میبایست در سال 1387 به میزان 4/8 درصد میشد، فقط 3/2 درصد در سه ماهه دوم سال 1387 بوده است. یعنی کمتر از یک سوم هدف برنامه.

و نیز به استناد همین منبع نرخ بیکاری که طبق برنامه باید در سال 1388 به 4/8 درصد می‌رسید، در سه ماهه اول سال 1388 برابر با 1/11 درصد بوده است. و باز هم مستند به گزارش یاد شده نرخ تورم مربوط به عملکرد 12 ماهه منتهی به خرداد 1388 برابر با 5/22 درصد بوده که در برنامه برای سال 1388 مقدار 6/8 درصد پیش بینی شده بود.

لذا چنانچه بنا به پیشنهاد پایگاه اطلاع رسانی دولت محترم نرخ تورم آذر ماه یعنی 5/13 درصد اظهار شده از سوی آن پایگاه مورد استناد قرار گیرد باز هم نرخ تورم 9/4 واحد درصد بیشتر از هدف برنامه چهارم میباشد.

3-پایگاه اطلاع رسانی دولت محترم، در گزارش خود کل درآمد حاصل از صادرات نفت، گاز، فراورده های نفتی، میعانات گازی و صادرات غیرنفتی طی چهارسال (1384، 1385، 1386و 1387) را حدود 339 میلیارد دلار اعلام می نماید و آنرا حدود 30 میلیارد دلار کمتر از رقم بیان شده توسط آقای دکتر روحانی می داند.

با توجه به دسترسی آن پایگاه به اطلاعات و آمارهای عملکرد دولت محترم انتظار این است که در اعلام درآمدهای دولت نهم با دقت بیشتری مبادرت به محاسبه نماید. چه اینکه لازم است 3 رقم ذیل نیز به رقم اعلام شده فوق بشرح زیر اضافه گردد:

1-3 لازم است عملکرد وزارت نفت در زمینه معاوضه نفت خام با فرآورده‌های نفتی در دوره چهار ساله مورد محاسبه قرار گیرد تا روشن شود که رقمی بالای 23 میلیارد دلار از درآمدهای ارزی دولت به خزانه واریز نشده و لذا در حساب موازنه پرداخت‌های بانک مرکزی منظور نشده است. در این زمینه لازم بذکر است که مبلغ فروش نفت خام برای واردات فرآورده بصورت قانونی 920/13 میلیارد دلار و بدون مجوز قانونی 294/9 میلیارد دلار می باشد که جمعا بالغ بر 23 میلیارد دلار می گردد. ضمنا مبغی که برای بازپرداخت بدهی بیع متقابل از طریق فروش نفت خام داده شده است بیش از 3 میلیارد دلار می باشد. بنابراین مبلغ 26 میلیارد باید به رقم اعلام شده پایگاه اطلاع رسانی دولت محترم اضافه گردد.

2-3 عملکرد چهارساله دولت نهم دقیقا سالهای 84 تا 87 نیست. بلکه با توجه به شروع فعالیت دولت نهم از شهریور سال 1384 درآمدهای در اختیار مربوط به این دولت را باید برای دوره زمانی شهریور سال 84 تا شهریور سال 88 دانست که با توجه به بالاتر بودن قیمت نفت در شش ماهه اول سال 88 نسب به دوره مشابه در سال 84 و همچنین درآمدهای ناشی از صادرات غیر نفتی مجموع درآمدهای ارزی دولت در شش ماهه اول سال 88، 3/41 میلیارد دلار بوده( 3/11 میلیارد دلار صادرات قطعی غیر نفتی که در سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام شده است. بعلاوه 30 میلیارد دلار صادرات نفت و گاز درشش ماهه اول) در حالیکه طبق گزارش رسمی بانک مرکزی در نماگرهای اقتصادی سه ماهه دوم سال 1384 کل مبلغ صادرات در شش ماهه اول سال 84، 6/28 میلیارد دلار بوده است. که به این ترتیب حداقل 7/12 میلیارد دلار باید به رقم درآمدهای ارزی اعلام شده از سوی آن پایگاه اضافه شود.

3-3 بدون احتساب 3 میلیارد و 582 میلیون دلار مطالبات حساب ذخیره ارزی در آغاز بکار دولت نهم حداقل مبلغ 9 میلیارد و 477 میلیون دلار در حساب ذخیره ارزی در اختیار دولت نهم قرار گرفته است. که این حساب هم اکنون با احتساب تعهدات قطعی نزدیک به 2 میلیارد دلار منفی است. که در محتاطانه ترین محاسبه، حداقل 10 میلیارد دلار از محل حساب ذخیره ارزی علاوه بر درآمدهای ارزی مذکور در اختیار دولت نهم بوده است.

بنابراین رقم درآمدهای ارزی دولت نهم در مجموع خیلی بیش از 370 میلیارد دلار می‌باشد.

4-در خاتمه پیشنهاد می‌شود با توجه به هفته‌های پایانی اجرای برنامه پنج ساله چهارم، پایگاه اطلاع رسانی دولت به ملت بزرگ ایران اطلاع دهد که با توجه به شاخص های کلان برنامه چهارم نظیر رشد اقتصادی، رشد سرمایه گذاری، نرخ بیکاری و تورم؛ و با توجه به افزایش بی سابقه درآمدهای نفتی، درکدام یک از این موارد عملکرد موفقی متناسب با برنامه داشته است. تا مردم بتوانند قضاوت دقیق تری نسبت به عملکرد دولت محترم داشته باشند.

No comments:

Post a Comment