Tuesday, January 5, 2010

بی اعتبار شدن اسکناس های شعاری بلوف بود

روز آنلاين، حميد احدي ‏ : با وجود اين که چهار روز به پایان مهلت اعلام شده بانک مرکزی برای جمع آوری اسکناس های دارای شعارهای ضد دولت و حکومت باقی مانده قرائن نشان می دهد بانک ها امکان چنین کاری را ندارند و عملا دستور هزینه ساز احمدی نژاد برای خارج کردن اسکناس ها از دور مانند بسیاری دیگر از دستورهای وی اجرا نشده می ماند.

روزنامه تهران امروز دیروز نوشته یکی از مسئولين شعب بانك‌ها مي‌گويد: ما هم برپايه خبر‌هاي رسانه‌ها به نقل از بانک مرکزي در جريان قرار گرفتيم. البته در اين مدت مراجعه خاصي نيز به اين منظور نداشتيم و شايد تعداد مراجعان به تعداد انگشتان دست هم نمي‌رسد.

بانک مرکزي اسکناس‌هايي که روي آن نوشته، مهر يا هر‌گونه علامت اضافه وجود داشته باشد از 17 دي‌ماه بي‌اعتبار اعلام کرد اما با خونسردی و بی عملی بانک ها آشکار می گردد چنان که کارشناسان پیش بینی کرده بودند جمع آوری اسکناس های شعاردار به مانعی برخورده است.

بر اساس اعلام بانک مرکزی قرار بود دارندگان اسکناس‌هاي مخدوش شده بايد سريع‌تر با مراجعه به شعب بانک ملي در سراسر کشور درخصوص تعويض اسکناس‌هاي خود اقدام کنند. همچنين از مردم و کسبه خواسته شده بود از پذيرش اسکناس‌هايي که روي آن نوشته اضافه درج شده است، خودداري کنند.، عملی که بلافاصله با بی اعتنائی مردم روبرو شد چرا که بانک ها هم اعلام داشتند وسیله ای که بتوانند همه اسکناس ها را موقع تحویل بازدید کنند در اختیارشان نیست.

یک مانور بانک به شبکه دو سیما گفته بود شوخی دارید به عصر حجر برگشته ایم پس ماشین های پولشمار چه می شود. دستگاه های اتوماتیک پرداخت چه می شود آیا دستگاه ها را هم می توان جریمه کرد.

در همين حال يك منبع آگاه به تهران امروز گفته برخلاف شرايط اعلامي بانک مرکزي درخصوص ميزان مراجعه افراد به شعب و شرايط تعويض اسکناس مي‌گويد: هر اسکناس خط‌خورده‌اي معاوضه نمي‌شود و تنها اسکناس‌هايي که روي آنها داستان‌سرايي شده يا منقش به شعار‌ها و اشکال مختلف است، قابل معاوضه خواهد بود. به همين خاطر پول قابل معاوضه به ميزان زياد يا قابل توجهي از سوي اشخاص مراجعه شده، تعويض نمي‌شود.

به گفته علی قنبری، رئیس سابق شورای پول و اعتبار، برای چاپ هر برگ اسکناس حدودا ۳۰ تا ۴۰ تومان هزینه می شود. میانگین این مبلغ ۳۵ تومان است. حالا اگر قرار باشد اسکناس های مخدوش از چرخه مبادلات روزمره مردم خارج شود و طبیعتا جایگزین شود. یعنی کشیدن یا نوشتن روی هر اسکناس از سوی شهروندان حدودا ۳۵ تومان خرج روی دست دولت خواهد گذاشت.

همه روزه اسکناس های کهنه و فرسوده از چرخه خارج میشوند و از آنها شانه های تخم مرغ و… ساخته میشود. به گفته مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی سالانه تا ۷۰۰ میلیون قطعه اسکناس در کشور امحاء می شود. این استهلاک بیشتر به سبب نگهداری بد از اسکناس هاست. میانگین عمر اسکناس در کشور ما پنج سال است.

یک کارمند بانک می گوید اسکناس هایی را همه روزه از چرخه خارج می کنند که پاره و پوسیده باشند ولی معمولا اگر روی اسکناسی فقط نوشته شده باشد، اما پوسیده یا پاره نباشد از دسته اسکناس برای بازیافت جدا نمیشود.اما اوایل همین ماه، واحد مرکزی خبر به نقل از مسئولین بانک مرکزی به شهروندان اخطار داد که اسکناس های مخدوش را که روی آنها نوشته شده است را سریعتر به بانک ها تحویل بدهند، چراکه به زودی(تا ۱۷ دیماه) دیگر این اسکناس ها از اعتبار ساقط خواهند شد. در آخرین آمارها، مسئولان بانک مرکزی گفته اند که حدودا یک درصد اسکناس های موجود مخدوش هستند. یک درصد ۸ میلیارد قطعه اسکناس یعنی «۸۰ میلیون قطعه اسکناس مخدوش» در چرخه مبادلاتی کشور وجود دارد.

امیر انواری روزنامه نگار محاسبه کرده برای چاپ مجدد ۸۰ میلیون قطعه اسکناس می بایست ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان هزینه شود. این هزینه جدای از هزینه شناسایی و امحاء این اسکناس هاست. همچنین سالانه بانک مرکزی ۳۰ میلیارد تومان برای چاپ اسکناس های نو هزینه می کند.

به نوشته انواری در حال حاضر حدود هشت میلیارد قطعه اسکناس در کشور وجود دارد. اگر طول هر اسکناس را به طور متوسط ۱۵ سانتی متر در نظر بگیریم، یعنی اگر این اسکناس ها را در کنار هم بچینیم مسافتی برابر یک میلیون و ۲۰۰ هزار کیلومتر تشکیل خواهند داد. فاصله چابهار (جنوب شرق کشور) تا مرز بازرگان(شمال غرب کشور) حدودا دو هزار و ۶۰۰ کیلومتر است، حالا اگر عرض هر اسکناس را به طور تقریبی ۸ سانتی متر در نظر بگیریم، یعنی با اسکناس های موجود در کشور می شود از شمالغرب تا جنوب شرق ایران جاده ای به دو هزار و ۶۰۰ کیلومتر و عرض ۳۶ متر کشید.

آخرین خبر

آخرین خبر این این که بانک مرکزی برای جلوگیری از افتتضاح فاش شدن تصمیم غلط خود باز هم دست به خزانه کشور برد و مدیر کل ریالی و نشر بانک مرکزی ایران اعلام کرد بانک ها به ازای هر برگ اسکناس فرسوده شش ریال دستمزد می گیرند.

بر اساس این خبر بخشنامه ای دیروز صادر شده که همه بانک ها را موظف می کند برای تعویض اسکناس ها وارد میدان شوند و اسکناس‌های فرسوده و یا اسکناس‌هایی که روی آن مطالبی نوشته شده است، تحویل بگیرند.

ابراهیم درویشی افزود:‌‌ پیش از این اعلام شده بود که شعب بانک ملی سراسر کشور ملزم به دریافت این اسکناس‌ها هستند که در تصمیمی جدید مقرر شد همه بانک‌ها این اقدام را انجام دهند.
مدیر کل ریالی و نشر بانک مرکزی ایران افزود:‌ نوشتن هرگونه مطلب روی اسکناس‌ها موجب می‌شود ضرایب ایمنی اسکناس‌ها مخدوش شود و امکان تشخیص اسکناس‌های جعلی از اصلی از بین برود. درویشی اسکناس را ثروت ملی و نگهداری خوب از آن را از جمله شاخص های فرهنگی دانست و گفت: ارزهای خارجی، عمری چند برابر اسکناس‌های ایرانی دارد و ما برای تشویق مردم به نگهداری بهتر از اسکناس کیف‌هایی تهیه کرده‌ایم که از طریق بانک‌ها تقدیم مردم خواهد شد.

بانک مرکزی اعلام نداشته است که هر چند وقت یک بار می خواهد دست به چنین کاری بزند ، چرا که پیداست بلافاصله بعد از پایان مهلت باز هم معترضان دست به کار نوشتن شعار خواهند شد
نوشته شده در تاريخ پانزدهم دی ۱۳۸۸ برابر با پنجم ژانويه ۲۰۱۰ ، 04:05:53 توسط بانک
سپاه بخش عمده اقتصاد را در اختیار گرفته و بانک انصار را تاسیس کرده است و حساب خود را از بانک های مذکور جدا کرده است. برای مثال گردش پول در حساب های بانک سپه که متعلق به ارتش است بسیار کم بوده و همین میزان کنونی نیز غالبا چک های کارمندی برای حقوق کارکنان ارتش بازنشسته و شاغل است که غالبا برای خرید اجناس به صورت اقساطی استفاده می شود. به این معنا که چک های بانک سپه نیز در چرخش چرخ های صنعت و بازار نقش با اهمیتی ندارد.

نوشته شده در تاريخ پانزدهم دی ۱۳۸۸ برابر با پنجم ژانويه ۲۰۱۰ ، 04:04:31 توسط بانک صادرات
بانک صادرات و ملت نیز اگر کمک های بانک مرکزی نبود تا کنون باید اعلام ورشکستگی می کردند، زیرا در حدود 25 هزار برابر پول سپرده نزد خود اعتبار بی محل به مشتریان داده اند و اگر در یک روز تنها 5% افراد بخواهند به بانک مراجعه و پول خود را طلب کنند، بانک نمی تواند پول آنها را حتی به صورت چک پول برگرداند. حدود 90% اعتبار پرداخت شده از طرف این بانکها نیز به افرادی داده شده که تنها با در دست داشتن نامه ای از یک نماینده مجلس و یا ارتباطاتی با دولت، از جمله حفاظت اطلاعات با یک تلفن و بدون هیچگونه تضمینی (سند ملک و یا کارخانه یا کارگاه تولیدی یا حتی تضمین بانکی) به طور میلیاردی وام به عناوین متفاوتی از جمله (خرید تجهیزات اداری و یا تهیه مواد اولیه برای تولید) دریافت کرده و در اکثر موارد حتی یک قسط از آن نیز باز پرداخت نشده است .

نوشته شده در تاريخ پانزدهم دی ۱۳۸۸ برابر با پنجم ژانويه ۲۰۱۰ ، 02:41:45 توسط کهکشان
مردم شریف! در اینده نزدیک به احتمال زیاد سپرده های شما در بانکها مسدود میشود و یک شاهی هم از ان پرداخت نمیشود. در ضمن ارزش ریال هم به زودی تا یک دهم تنزل خواهد کرد. رژیم سعی دارد که وضع اقتصادی را عادی جلوه دهد و ارزش ریال را مصنوعی بالا نگه دارد تا دزدان خودشان بتوانند ملیارد میلیارد ارز از کشور خارج کنند. برای پیروزی قیام باید از لحاظ اقتصادی هم دولت را فلج کرد. پس به فکر سود بانکی اخر سال نباشید و تا وقت هست تمام سپرده های خود را از بانکها خارج کنید و ان ها را تا حد امکان به ارزهای خارجی تبدیل کنید و در جای امنی نزد خود نگه دارید. با این تدبیر نه تنها پول خود را نجات میدهید بلکه باعث سقوط قیمت ریال هم میشوید زیرا دولت پس ازچندی فروش ارز را متوقف میکند وانگاه بر اثر از بین رفتن اعتماد ارزش پوشالی کنونی ریال هم از بین میرود. برای روز قیام نهایی مردم همیشه برای حداقل یک ماه در خانه خود اذوقه ذخیره کنند. اسکناسهای شعارنویسی شده را هم نزد خود نگه دارید. در دولت اینده این اسکناسها نه تنها ارزش خود را خواهند داشت بلکه به عنوان یادگار از مبارزه مردم ارزش بیشتری هم میتوانند پیدا کنند.

No comments:

Post a Comment