Sunday, February 21, 2010

رشد اقتصادی سال آینده ایران؛ صفر یا زیر صفر

بی بی سی : احمد توکلی، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس ایران پیش بینی کرده است که نرخ رشد اقتصادی ایران امسال کمتر از دو درصد باشد و سال آینده رشد اقتصادی اگر منفی نشود در حد صفر خواهد بود.

آقای توکلی با استناد به آماری که بانک مرکزی به مجلس ارائه داده می گوید که رشد اقتصادی کشور سال گذشته 2.3 درصد بوده و پیش بینی می شود این نرخ امسال به 1.5 تا 2 درصد برسد.

آماری دقیق رشد اقتصادی سال گذشته منتشر نشده است اما آخرین گزارش بانک مرکزی ایران در باره وضعیت اقتصادی سال گذشته نشان می دهد که رشد اقتصادی در نیمه اول سال گذشته ۲.۷ درصد بوده است.

گزارشها نشان می دهد که بعد از گسترش بحران اقتصادی جهانی و کاهش قیمت نفت، نرخ رشد اقتصادی در نیمه دوم سال باید کاهش بیشتری پیدا کرده باشد.

گزارش بانک مرکزی در باره وضعیت اقتصادی سال گذشته با آنکه تقریبا در بقیه بخشها کامل است اما فقط رشد اقتصادی نیمه اول سال را نشان می دهد ولی آمار سرمایه گذاری ها حاکی از کاهش سرمایه گذاری در بخش های مختلف نظیر صنعت و بازار مسکن است.

کاهش سرمایه گذاری را می توان یکی از نشانه های توقف رشد و سیر نزولی رشد اقتصادی تلقی کرد. تحلیلگران اقتصادی می گویند که وضعیت اقتصادی ایران در یک سال و نیم اخیر از دوران رونق خود فاصله گرفته و این شکاف همچنان در حال افزایش است.

رئیس مرکز پژوهشهای مجلس از قول شمس الدین حسینی وزیر اقتصاد می گوید که اجرای لایحه هدفمند کردن یارانه ها "دو واحد درصد" از رشد اقتصادی کم می کند بنابر این پیش بینی می شود "سال آینده حالت رکود در این بخش ادامه یابد و حتی منفی شود."

افت رشد اقتصادی تا این حد فقط با دوره جنگ هشت ساله با عراق قابل مقایسه است که نیمی از درآمدهای نفتی هزینه جنگ می شد و به دلیل فرار سرمایه و نیروی انسانی و تحریم های غرب رشد اقتصادی غیر ممکن بود اما بعد از آن، در تمام دوره ها با وجود آنکه اهداف رشد اقتصادی به طور کامل محقق نمی شد اما رشد اقتصادی هیچگاه به طور میانگین به کمتر از سه درصد نرسید.

علائم رکود

رکود اقتصادی از سال گذشته آغاز شد و آمارهای رسمی نیز نشان می دهد که تا پایان سال 1386 وضعیت اقتصادی کشور در شرایط متعادلی قرار داشته اما یکباره در سال گذشته همه چیز به هم ریخت و نرخ رشد اقتصادی از بالای شش درصد در سال 1386 به کمتر از نصف در نیمه اول سال گذشته رسید.

شواهد نشان می دهد که رکود در اقتصاد ایران در حال عمیق تر شدن است و به همین دلیل نرخ تورم نیز از حدود 25 درصد به نصف کاهش پیدا کرده است.

برخلاف آنچه دولت می گوید، کاهش نرخ تورم فقط مربوط به تصمیماتی نبوده که دولت گرفته یا بانک مرکزی اجرا کرده است، بلکه عامل اصلی کاهش سریع نرخ تورم، رکود اقتصادی بوده است.

اقتصاد ایران وارد یک دوران رکود شده و برخی اقتصاددانان در مورد تشدید رکود در نتیجه کاهش عواید نفتی و کاهش اعتماد سرمایه گذاران ابراز نگرانی کرده اند.

در شرایط رکود اقتصادی معمولا از رشد تورم کاسته می شود اما با توجه به برنامه ها و رویکردهای دولت آقای احمدی نژاد، این احتمال مطرح شده که ممکن است دولت برای جبران کاهش عواید نفتی، به انتشار پول بدون پشتوانه متوسل شود و این کار، فشار کاهشی ناشی از رکود را خنثی کند.

همچنین، اجرای سیاست حذف برخی از یارانه ها ممکن است باعث وارد شدن فشار تورمی جدیدی به اقتصاد ایران شود، هرچند مقامات دولتی اطمینان داده اند که کاهشی که در بودجه جاری صورت می گیرد باعث تعدیل چنین فشارهایی خواهد شد.

در غیر اینصورت، اقتصاد ایران با بحران تورم رکودی شدید مواجه می شود به این معنی که گرانی کالاها و خدمات، همزمان عوارضی مانند گسترش بیکاری و کاهش فرصت های شغلی و تنزل سطح فعالیت های اقتصادی را به همراه خواهد آورد.

No comments:

Post a Comment