Saturday, March 6, 2010

جزئياتی از پرونده محمد امین ولیان، دانشجوی محکوم به اعدام


گزارشگران حقوق بشر - در هفته‌های اخیر، تایید حکم اعدام محمدامین ولیان، فعال دانشجویی 20 ساله و عضو انجمن اسلامی دانشگاه دامغان، اعتراض‌های گسترده داخلی و بین‌المللی را در بر داشته است.

وب‌سایت ندای سبز آزادی، طی گزارشی خبر از تایید حکم اعدام این دانشجو داد. قضاوت دادگاه ولیان را صلواتی بر عهده داشت و او را به «محاربه»، «افساد فی‌الارض»، «اجتماع و تبانی جهت انجام جرائم علیه امنیت کشور»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران» و «توهین به مقامات ارشد نظام» متهم کرد.

این فعال دانشجویی یکی از ۵ نفری است که در جلسه چهارم دادگاه‌‌های متهمان عاشورا به اعدام محکوم شد و با تایید حکم وی، احتمال اجرای آن، هرلحظه وجود دارد.

در ابتدا، برخی خبرگزاری‌ها اشاره نمودند که یکی از دلایل صدور حکم اعدام برای ولیان، سخنان آیت‌الله مکارم شیرازی در خصوص «محارب‌بودن حرمت‌شکنان روز عاشورا» بوده است و این سخنان به عنوان یک فتوای شرعی تلقی گشته و بر اساس آن حکم اعدام صادر شده است.

این درحالی است که در روزهای اخیر آیت‌الله مکارم شیرازی در این‌باره اظهار داشت که چنین فتوایی درباره چنین شخصی نداده است و این «شیطنتی» است که «برخی از سایت‌ها» انجام داده‌اند.

آیت‌الله صانعی نیز در اظهاراتی اشاره کرد: « هرگاه جمعیتی متشکل به اعمال حکومت و رفتار آن اعتراض داشته باشند و اعتراض خودشان را بیان کنند، قطعاً محارب نیستند.»

در سوی دیگر، آیت‌الله مصباح یزدی در اظهارات خود در نماز جمعه تهران از رییس قوه قضاییه خواست تا به اعدام متهمان ادامه دهد. محمود احمدی بیغش، عضو فراکسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در اظهاراتی از اعدام معترضان حمایت کرد و «شبیه‌سازی اعدام‌های سال 67» را صحیح خواند.

ولیان در دادگاه‌ها تنها به دو مورد اعتراف کرد. اول اینکه در سه مرحله سنگ پرتاب کرده و این سنگ‌ها به کسی آسیب نزده است و از دادگاه درخواست نمود تا بررسی نماید چرا نارضایتی او به این شکل بروز پیدا کرده است. وی همچنین اعتراف نمود که در تظاهرات شعار «مرگ بر دیکتاتور»‌سر داده است.

عبدالفتاح سلطانی در گفتگویی با کمپین بین‌المللی حقوق بشر درباره اتهام محاربه اظهار داشت متهم باید «اقدام مسلحانه» انجام داده باشد یا باید «هوادار» یا «عضو» یک گروه مسلح باشد. در غیر این‌صورت محاربه بی‌معتی است. وی همچنین پرتاب سنگ را از مصادیق محاربه ندانسته و ابراز داشت که اگز پرتاب سنگ به کسی آسیبی رسانده باشد می‌توان با وی «برخورد قانونی» کرد اما هرگز نمی‌توان او را «محارب» نامید.

در دادگاه این فعال دانشجویی، به بیانیه‌های انجمن اسلامی دانشگاه دامغان و دفتر تحکیم وحدت اشاره شد و حتی در مورد برگزاری مناظره انتخاباتی بین مصطفی تاج‌زاده و اسماعیل گرامی‌مقدم به وی اتهاماتی وارد شد. دوستان وی، محمد را یکی از فعال‌ترین اعضای انجمن اسلامی دانشگاه دامغان خواندند. محمدامین ولیان یکی از حامیان میر حسین موسوی؛ و عضو ستاد دانشجویی وی در دامغان بود.

در روزهای گذشته، اخباری مبنی بر تحت‌فشار قرار گرفتن خانواده ولیان برای عدم اطلاع‌رسانی در زمینه فرزندشان منتشر شده است. کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران طی اطلاعیه‌ای اعلام نمود که خانواده ولیان از «تایید» خبر حکم اعدام فرزندشان خودداری می‌کنند. یکی از دوستان وی در این زمینه گفت خانواده ولیان به شدت «تحت فشار» هستند تا با رسانه‌ها و نهادهای حقوق بشری مصاحبه نکنند.

دفتر تحکیم وحدت نیز طی بیانیه‌ای صدور حکم اعدام برای این فعال دانشجویی را محکوم کرد و ابراز داشت حاکمیت برای اعدام این دانشجو «تاوان سنگینی» خواهد پرداخت. دفتر تحکیم وحدت، در این بیانیه صدور این حکم را شروع فصل جدیدی از «برخوردها و سرکوب‌های پس از انتخابات ریاست جمهوری» دانسته و از کلیه فعالان مدنی و حقوق بشری خواسته‌ است مانع از حرکت‌های «خطرناک» بعدی حاکمیت در این راستا شوند.

در حال حاضر تعداد زیادی از دانشجویان و فعالان دانشجویی در زندان به سر می‌برند. فشار بر دانشجویان منتقد سال‌های اخیر همواره مشاهده شده و در چندماه اخیر رو به فزونی گذارده است. از جمله آخرین احکام سنگین که برای فعالان دانشجویی صادر شد می‌توان به حکم 15 سال حبس تعزیری برای علی کانطوری و 6 سال حبس برای امید منتظری اشاره کرد.


نظرات خوانندگان
نوشته شده در تاريخ پانزدهم اسفند ۱۳۸۸ برابر با ششم مارس ۲۰۱۰ ، 04:12:04 توسط hassan
محمد منهم شعاره تورو میدم ، مرگ بر دیکتاتور و دیکتاتوری .

No comments:

Post a Comment