تراز بازرگاني خارجي ايران بدون احتساب صادرات نفت و ميعانات گازي در شش ماهه نخست امسال با كسري ۱۷ ميليارد و ۳۰۸ ميليون دلاري مواجه بوده است كه اين ميزان كسري نسبت به مدت مشابه در سال گذشته بيش از سه ميليارد دلار رشد داشته است.
به گزارش خبرنگار بازرگاني خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين تراز بازرگاني نيمه نخست امسال ايران حاصل اختلاف ۲۹ ميليارد و ۵۶۹ ميليون دلاري واردات با ۱۲ ميليارد و ۲۳۱ ميليون دلاري صادرات غيرنفتي بدون احتساب ميعانات گازي و تجارت چمداني ايران بوده است .
اين در حالي است كه ميزان كسري تجاري ايران در سال گذشته بيش از ۳۳ ميليارد و ۶۶۵ ميليون دلار گزارش شده است، كه با حفظ روند تجارت نيمه نخست امسال، این خبرگزاری پيشبيني می کند كه كسري ۱۷ ميليارد دلاري شش ماهه نخست امسال در پايان سال ۳۴ ميليارد دلار يعني بيش تر از سال گذشته شود.
هم زمان محمد رضا سروش عضو هیات رئیسه کمیسیون سازمان های بین المللی اتاق بازرگانی ایران ، بامداد روز شنبه ۲۴ مهر ماه در گفت و گو با خبرگزاری کار ایران ( ایلنا) اظهار داشت:
«اگر می خواهیم در توسعه صادرات و کاهش واردات گام برداریم باید به تغییرات نرخ ارز توجه داشته باشیم و به گونه ای برنامه ریزی کنیم که صادر کننده ما برای حضور کالاهایش در بازارهای جهانی با مشکلی مواجه نشود.»
وی متذکر شد: اگر نتوانیم هم اکنون نرخ ارز را مدیریت کنیم در سال های آینده با جهش ناگهانی آن مواجه خواهیم شد .
روزنامه تهران امروز نیز در شماره روز شنبه ۲۴ مهر ماه خود، در گزارشی با عنوان «سیاست ارز نفتی اصلاح شدنی نیست» از قول مهدی تقوی اقتصادان در خصوص وضعیت بازار ارز نوشته است:
واقعی شدن نرخ ارز به نفع کشور هایی است که کالا تولید و صادر می کنند . این اقتصادان می افزاید:
ایران بجز نفت محصول دیگری برای صادرات ندارد.
پدرام سلطانی، رئیس کمیسیون سازمان تجارت جهانی اتاق تهران هم در گفت و گو با همین روزنامه، معتقد است تا زمانی که بانک مرکزی موظف به تبدیل دلارهای نفتی دولت به ریال است تا بودجه نفتی دولت را منطقی جلوه دهد نمی تواند سیاست ارز شناور را در کشور اعمال کند.
در این بین ناصر سودانی نایب رئیس کمیسون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ، بامداد روز شنبه ۲۴ مهر ماه در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با اشاره به انتخاب ايران براي رياست دورهاي اوپك بعد از ۳۶ سال، گفت:
«در اين شرايط ايران ميتواند در كاهش نفوذ مصرفكنندگان، واقعي شدن قيمتها، بدست آوردن تكنولوژيهاي نوين و مستحكمتر شدن روابط تجاري، صنعتي، اقتصادي و سياسي با كشورهاي ديگر تاثير بسزايي داشته باشد.»
هم زمان حسین نجابت عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز ، در گفت و گو با همین خبرگزاری، با اشاره به انتخاب ايران براي رياست دورهاي اوپك بعد از ۳۶ سال، اين پيروزي را در حوزه ديپلماسي و فني بسيار بزرگ خواند و گفت:
«ايران در حال حاضر ميتواند با اتخاذ تصميم درست، با خارج كردن نفت از دست تماميتخواهان بينالمللي، آن را به صاحبان اصلياش برگرداند.»
در همین حال ، مشاهدات خبرنگار خبرگزاری فارس بعد از ظهر روز شنبه ۲۴ مهر ماه ، از صرافی های خیابان فردوسی تهران حاکی از آن است «که به موجب بخشنامه بانک مرکزی ، امروز باید عرضه دلار فقط با ارائه بلیت و پاسپورت متقاضیان صورت بگیرد ، هر چند که برخی از صرافی ها کماکان تنها به مشاهده کارت ملی و سایر مدارک شناسایی خریداران اکتفا می کنند .»
به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبري فارس «توانا»،طي روز جاري صرافيهاي خيابان فردوسي با قيد اين شرط كه فروش دلار تنها در قبال ارائه بليت و پاسپورت به اشخاص حقيقي صورت خواهد گرفت اقدام به فروش دلار حداكثر تا ۲۰۰۰ دلار نمودند.
به گزارش این خبرگزاری، اين اقدام موجب شده تا صفهايي كه پيش از اين در خيابان فردوسي براي خريد دلار دولتي تشكيل ميشد، تقليل يابد و فقط مسافران يا همان نيازمندان حقيقي موفق خريد دلار شوند.
این خبرگزاری تاکید می کند ، تصميم جديد بانك مركزي و ابلاغ آن به صرافيها خروج دلالان را از صفهاي دلار به همراه داشت.
هر چند از دید این منبع، اين به معناي بيكار شدن دلالها تلقي نميشود چرا كه اين افراد بيكار نمانده و مبادرت به خريد و فروش دلار در حوالي خيابان مي كنند.
طي روز جاري صرافيهاي مجاز با قيمت ۱۰۵۰ تومان و دلالان با قيمت ۱۰۹۰ تومان دلار را به مردم ميفروشند.
گزارش خبرنگار فارس حاكي است نوسانات بازار ارز در حالي هم چنان ادامه دارد كه بانك مركزي از كنترل اين بازار خبر داده بود، اما آن چه از دید این خبرگزاری ، در واقعيت به چشم ميخورد ثابت ماندن قيمت دلار از روز چهارشنبه ۲۱ مهرماه تاكنون است.
هم زمان اسدالله اسدپور مدیر صرافی بانک ملی بامداد روز شنبه ۲۴ مهر ماه، در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي باشگاه خبري فارس «توانا» ضمن تشريح وضعيت فروش ارز در صرافي بانك ملي طي روز جاري (شنبه)،اظهار كرد: امروز قيمت فروش دلار براي صرافيهاي مجاز ۱۰۴۵تومان و مردم عادي ۱۰۵۰ تومان بود.
وي با بيان اين كه طي روز جاري بيش تر جمعيتي كه مقابل اين صرافي در صف ايستادند، صرافهستند، افزود: درحالي كه صرافيهاي ملي و ملت فقط به صرافان و كساني كه داراي مداركي مانند گذرنامه و بليت هستند دلار ميفروشند ولي بازهم در صفهاي مقابل صرافيهاي ديگر عمدتاً دلالان حضور دارند.
مدير صرافي بانك ملي از فروش ۲۰ ميليون دلار تا ساعت ۱۲ بعد ازظهر روز جاري به صرافيها و اشخاص حقيقي داراي مدارك معتبر خبر داد و گفت:
با باز شدن راه حوالههاي ارزي بايد وضعيت خريد و فروش دلار در بازار به حالت عادي برگردد.
وي در ادامه اظهارات خود به صحبتهاي خود با رئيس كل بانك مركزي اشاره و تصريح كرد: از آقاي بهمني درخواست كردم تا تمامي كساني كه بليت و گذرنامه دارند از فرودگاه دلار مورد نياز خود را تامين كنند.
مدير صرافي بانك ملي تاكيد كرد: كساني كه احتياج ندارند نبايد در صف خريد دلار بايستند زيرا پول رايج كشور ريال است و براي سبزي خريدن و مصارف روزانه نيازي به دلار نيست و اين ارز در اين موارد كاربرد ندارد.
وي اضافه كرد: بايد به مصرف كننده واقعي دلار فروخته شود و دليلي ندارد كه با ارائه كارت ملي به اشخاصي كه احتياجي ندارند دلار فروخته شود.
مدير صرافي بانك ملي خاطر نشان کرد: هم اکنون افرادی در صف می ایستند که دلال هستند.
No comments:
Post a Comment