Friday, October 29, 2010

رویترز : افزایش فاصله فقیر و غنی در دوره احمدی‌نژاد

مردکم mardomak.org خبرگزاری رویترز در گزارشی به بررسی وضع اقتصادی ایران پرداخته و نوشته است که تحریم‌ها و شیوه اداره کشور پس از ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد، شکاف بین فقیر و غنی را بیشتر کرده است.




در این گزارش که روز 27 اکتبر (پنجم آبان) منتشر شد، تاکیده شده در حالی‌که مردم عادی کشور در حال کشمکش برای امرار معاش خود به دلیل تحریم‌های بین‌المللی هستند کسانی نیز وجود دارند که برای آرایش موی سر خود ماهانه به پاریس سفر می‌کنند.



نویسنده این گزارش با اشاره به بازگشایی مراکز خرید جدید در تهران و برخی شهرها که پر از بوتیک‌های طراحان مد است و اتومبیل‌های براقی که خیابان‌ها را پرکرده‌ است، می‌نویسد که «نوکیسه‌ها در این شرایط زندگی، خود را مطابق مد روز می‌کنند».



انتقال مرکز قدرت از بازار به سپاه و وابستگان آن‌ها



به باور نویسنده این گزارش، مرکزیت قدرت که پیش از ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد در سال 2005، بازار و روحانیت بانفوذ سنتی بود، جای خود را به نخبگان سپاه پاسداران و بازرگانان وابسته به آن‌ها و دولت داده است.



رئیس یک شرکت ساختمانی که نخواسته نامش فاش شود به رویترز گفته که شرکت‌های وابسته به سپاه در مناقصه‌های بزرگ برنده می‌شوند و همه درها به روی آن‌ها باز است.



برخلاف سایر کشورهای تحت تحریم، خیابان‌های تهران و سایر شهرهای بزرگ پر از فروشگاه‌های اجناس لوکس و تبلیغات مربوط به آن‌هاست. حتی ورودی نشستن در یک رستوران مجلل 100 دلار است.



سمیرا شفقت، زن 38 ساله‌ای که همسرش واردکننده مواد غذایی است و کارش با استفاده از وابستگی به دولت رونق گرفته ایران را «بهترین کشور» برای زندگی می‌داند و می‌گوید که پیشتر عادت داشته برای خرید به دوبی و پاریس برود ولی حالا می‌تواند اجناس موردعلاقه خود را در تهران پیدا کند.



او نگران است که تحریم‌ها باعث شود او نتواند برای آرایش ماهانه موهایش به پاریس برود.



نویسنده رویترز در ادامه به بازگذاشتن دست مشاغل خصوصی از سوی دولت اشاره می‌کند و به نقل از مالک یک فروشگاه لباس در تهران که از شناخت آدم‌های قدرتمند، خرسند است، می‌نویسد که او «با مجوز» محصولات خود را قانونی و از طریق گمرک وارد می‌کند.



به نظر نویسنده، در کشوری که در آن خبری از کاباره‌ها، کلوب‌های شبانه و مشروب نیست، خرید کردن یک تفریح به‌حساب می‌آید، اما همه ایران‌ها در شرایط کنونی نمی‌توانند از آن لذت ببرند.



صاحب یک فروشگاه در مشهد به گزارشگر رویترز گفته است که برخی زن‌ها ماهانه 600 تا 900 دلار صرف لوازم آرایش می‌کنند و این در حالی است که گزارش‌های محلی درآمد ماهانه بسیاری از ایرانی‌ها را کمتر از 800 دلار اعلام کرده‌اند.



«عجیب است که اقتصاد ایران هنوز پابرجاست»



یک دیپلمات بلندپایه غربی در تهران به رویترز گفته که اگرچه هنوز بحران وجود ندارد اما اقتصاد با دشواری‌های شدیدی روبه‌رو است.



او تاکید کرده است که براساس نظریه‌های اقتصادی، اقتصاد ایران باید از هم بپاشد، اما «عجیب است که هنوز هم کشور سرپاست و به فعالیت ادامه می‌دهد».



در گزارش رویترز آمده است: بیکاری رسما حدود 10 درصد است ولی منتقدان آن را نزدیک به 15 درصد می‌دانند. همچنین در حالی‌که مرکز تحقیقات مجلس می‌گوید تورم 50 درصد در سال افزایش دارد، بانک مرکزی کشورنرخ تورم را در یک سال منتهی به شهریور سال جاری 8.9 اعلام می‌کند.



نشریه تایم نیز در گزارشی که 27 اکتبر (پنجم آبان) منتشر شد، تاثیر سیاست‌های اقتصادی دولت آقای احمدی‌نژاد را بر اقشار مختلف جامعه به خاطر افزایش تورم، بیکاری و قطع یارانه‌های دولتی «نگران‌کننده» خواند.



محمد ظاهری، راننده تاکسی 44 ساله‌ و کارمند بازنشسته‌ای است که از رنج زندگی خود می‌گوید و در مقابل به مردم پولداری اشاره می‌کند که میلیون‌ها تومان صرف یک شب مهمانی می‌کنند.



در حالی‌که سردمداران دولت، تاثیر تحریم‌ها بر اقتصاد ایران را نفی می‌کنند، تحلیلگران با اشاره به سخت‌ترشدن محدودیت‌ها، از دشواری معاملات بانک‌های داخلی و نیز افزایش هزینه‌های انجام معامله با ایران برای شرکت‌های خارجی می‌گویند.



نویسنده رویترزدر ادامه گزارش تاکید می‌کند که با این وجود، در این میان برنده‌ها و بازنده‌هایی وجود دارند. نویسنده به گفته رسول فرهنگیان، تاجر مقیم دوبی اشاره می‌کند که براین باور است تحریم‌ها شرایط تجارت را برای میانه‌ حال‌های ایرانی تسهیل کرده است.



مشکلات اقتصادی و نارضایتی مردم



به باور نویسنده رویترز، شیوه زندگی مطابق مد روز 10 درصد بالای مردم، نمی‌تواند مشکلات اقتصادی بیشتر ایرانی‌ها را بپوشاند. بسیاری از افراد با درآمد کم یا متوسط، برای گذران زندگی باید دو تا سه شغل داشته باشند.



تحریم‌های اقتصادی بین‌المللی اخیر علیه ایران و اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها، منجر به افزایش قیمت بسیاری از کالاها و خدمات در ايران شده و نارضايتی عمومی را دامن زده است و ایرانی‌ها را نگران کرده است.



در همین حال روزنامه واشنگتن‌پست به تازگی به نقل از اقتصاددان‌ها و تحلیلگران نوشت که تحریم‌ها علیه ایران در حال اثربخشی است و چالش‌های مختلف در اقتصاد ایران به‌وجود آمده است.



اگرچه آقای احمدی‌نژاد گفته است که حذف یارانه‌ها به مردم عادی آسیبی نمی‌رساند، اما مردم خود را برای عواقب غیرمنتظره آماده می‌کنند. در همین رابطه یک کارمند به رویترز گفته است که پیش از آنکه قیمت‌ها بالا برود او 400 کیلو برنج خریده، نان زیادی خشک کرده و مایع تمیزکننده زیاد انبار کرده است.



یک کارمند کارخانه کاشی، به فروش بسیار بالای شرکت خود اشاره کرده که به تازگی و پیش از بالارفتن احتمالی قیمت‌ها اتفاق افتاده است.



رویترز در انتهای این گزارش از قول منتقدان می‌نویسد که حذف یارانه‌ها می‌تواند تورم را بدتر کند و موجب اعتراضات ضددولتی مانند سال گذشته شود؛‌ اعتراضاتی که کشور را تکان داد و از سوی سپاه سرکوب شد.

No comments:

Post a Comment