پارس جنوبی؛ پیشرفت نیم درصدی به جای ۲۵ درصد
بی بی سی ، کاوه امیدوار : حمیدرضا کاتوزیان رئیس کمیسیون انرژی مجلس نسبت به کندی عملیات اجرایی توسعه میدان گازی پارس جنوبی ابراز نگرانی کرده و گفته است که در نه ماه گذشته این پروژه به جای ۲۵ درصد تنها نیم درصد پیشرفت داشته است.
آقای کاتوزیان به خبرگزاری مهر گفته که مجلس نگران است شرکت های پیمانکاری که در ساخت و توسعه میدان گازی پارس جنوبی مشارکت دارند "علی رغم دریافت مبالغ زیاد در موعد مقرر ۳۵ ماه این پروژه را به پایان نرسانند."
اواخر بهار امسال دولت ایران شش فاز از بزرگترین میدان گازی این کشور در پارس جنوبی را به ارزش ۲۱ میلیارد دلار به شرکت های داخلی واگذار کرد. برخی از گزارشها نشان می دهد که بخش عمده ای از آن به شرکت های وابسته به قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه پاسداران رسید.
واگذاری پروژه های توسعه میدان گازی پارس جنوبی بعد از آن صورت گرفت که شرکت بین المللی نفتی همکاری خود را با ایران قطع کردند. ایران سالها برای اجرای برخی از پروژه های نفتی نظیر میدان گازی پارس جنوبی با شرکت های بین المللی سرگرم مذاکره بود، بعد از تاخیرهای طولانی دولت ناچار شد تا توسعه این میدان گازی را به شرکت های داخلی بسپارد.
شرکت هایی نظیر "پترو پایدار ایرانیان"و "پترو سینا آریا" که بنابر گزارشها وابسته به قرارگاه خاتم الانبیاء هستند، درست در همان روز امضای قرار داد با سرمایه ای اندک تشکیل شده اند و تقریبا اکثر اعضای هیات مدیره این دو شرکت یکی هستند.
از زمان امضای قرارداد پارس جنوبی تاکنون قرارگاه خاتم الانبیاء که بخشی از اجرای پروژه پارس جنوبی را نیمه کار رها کرد، در باره این شرکت های تازه توضیحی نداده است ولی گفته شده که قرارگاه خاتم به خاطر تحریم ها از اجرای دو فاز کناره گیری است.
قرارگاه خاتم الانبیاء بعد از آغاز ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد فعالیت های خود را از ساخت راه و سد سازی که از سال های بعد از جنگ هشت ساله با عراق آغاز کرده بود، به نفت گسترش داد و پروژه های بسیاری را با کمک دولت در اختیار گرفت.
این نهاد وابسته به سپاه، بعد از انتخابات جنجال برانگیز ریاست جمهوری، و در حالی که سپاه نقش تعیین کننده در مقابله با معترضان به نتایج آن بر عهده داشت، فعالیت های خود را در بخش اقتصادی گسترش داد.
پیش بینی شده که این بخش از پروژه ها در فاصله ۳۵ ماه به پایان برسد امابه گفته آقای کاتوزیان، مجلس نگران است که هزینه اجرای پروژه های پرداخت شود "اما در پایان ۳۵ ماه شرکت های به وعده های خود عمل نکنند و پروژه ها تنها به نصف رسیده باشد."
آقای کاتوزیان می گوید که تا پایان آذر که نه ماه از آغاز پروژه های می گذرد و هزینه مالی نیز به صورت منظم پرداخت شده است اما پیشرفت کار در برخی پروژه ها نیم درصد بوده است در حالی که باید میزان پیشرفت ۲۵ درصد می بود.
شرکت های بین المللی در چند سال گذشته به دلیل تحریم های بین المللی از همکاری با ایران خودداری کرده اند و پروژه های نفتی این کشور با کمبود منابع مالی و تکنولوژی رو به روست به طوری که بسیاری از پروژه ها به کندی پیش می رود.
بزرگترین پروژه صنعت نفت ایران
پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی ایران است که نیمی از گاز این کشور را در خود جای داده است. ایران این میدان را به ۲۸ فاز تقسیم کرده است. پنج فاز آن با همکاری شرکت های بین المللی در دولت محمد خاتمی به بهره برداری رسید و پنج فاز دیگر آن با آنکه به طور رسمی افتتاح شده اما گزارشها نشان می دهد که دو فاز آن با مشکل تامین گاز مواجه است.
با آنکه توافقنامه هایی برای حضور شرکت های بین المللی در بقیه فازها امضا شده است اما شرکت های خارجی نظیر توتال، شل، انی و رپسول که برای مشارکت در این بخش آمادگی خود را اعلام کرده بودند و حتی توافقنامه هایی نیز با این کشور امضا کرده بودند، اما از شروع یک همکاری تازه و مشارکت با ایران صرفنظر کرده اند.
در چهار سال گذشته بخشی از این فازها به شرکت های داخلی واگذار شده اما گزارشها نشان می دهد که کمبود منابع مالی و محدودیت واردات بخشی از تجهیزات، باعث شده تا این پروژه ها با تاخیرهای طولانی مواجه شوند.
وزارت نفت ایران پیش بینی کرده که برای توسعه صنعت نفت و گاز تا سال ۱۴۰۴ یعنی ۱۶ سال دیگر به حدود ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
در چند سال گذشته به دلیل اصرار ایران به ادامه غنی سازی اورانیوم و احتمال تشدید تحریم های بین المللی، شرکت های خارجی حاضر به امضای قرارداد با ایران نشدند برای همین بخش عمده ای توسعه میدان گازی پارس جنوبی به شرکت های وابسته به سپاه پاسداران واگذار شده است.
سرتیپ محمد حجازی رئیس پیشین نیروی مقاومت بسیج به تازگی در گفتگویی با سایت روزنامه جوان در دفاع از حضور سپاه در پروژه های نفتی گفته که "اگر سپاه و شرکت شل در پروژه ای رقابت کنند و سپاه موفق شود که آن پروژه را بگیرد، چرا بعضی ها عصبانی می شوند. این جای سئوال دارد که چرا اگر به شرکت شل برسد، صدایتان در نمی آید، اما اگر به بخش داخلی داده شود، اعتراض می کنید."
No comments:
Post a Comment