کدام اسناد ویکی لیکس
منتشر و کدام سانسور می شوند؟
یونگه ولت ــ ترجمه رضا نافعی
هدف این بود که " نمونه ای وحشت انگیز عرضه کند. زیرا وقتی کارهای دور از اخلاق و عدالت افشا شوند گناهکاران باید عواقبش را بپذیرند". اینها سخنان جولیان آسانژ ، پایه گذار ویکی لیکس است که در یک فیلم یک ساعته مستند با عنوان "ویکیِ شورشی" (1) که اخیرا فرستنده تلویزیونی سوئدی (اس. و.) در باره وبسایت افشاگر ویکی لیکس نمایش داد، گفته شده است. آسانژ که از سال 2006 وبسایت خود را برپا کرد، تا امروز به این هدف نزدیک تر هم شده است. آسانژ بیست ساله بود که در میهنش، استرالیا، دادگاهی شد. دلیلش هم این بود که او بعنوان هکر توانسته بود برای خود راهی به اسناد حساس سازمان های اطلاعاتی آمریکا باز کند و این کار را بیش از دوسال ادامه داده بود.
یک کاتالوگ با تقریبا یک میلیون صفحه سند که تاکنون در اینترنت به نمایش گذاشته شده اند از جمله افشا کننده بانک های کلاهبردار ایسلند، فساد کنیا و کماندو های مرگ آن، انتقال ذباله های سخت مسموم از اروپا به ساحل عاج در آفریقا، تیراندازی و کشتن انسانهای بیگناه عراقی، از یک هلیکوپتر آمریکائی که با همت ویکی لیکس همه جهان آنرا دید. ولی نه در آمریکا و نه در اروپا اراده سیاسی برای مجازات گناهکاران وجود ندارد، زیرا نظامیان و سیاستمداران جنایتکار خود بخشی از هیئت حاکمه ای هستند که کارشان اجرای سیاست اربابانشان در کنسرن های مالی و صنعتی است. درعین حال هیچ جا به حد کافی رسانه های منتقد وجود ندارند که با در اختیار داشتن همکاران کافی بتوانند به بررسی نقادانه سیل اسناد ویکی لیکس و ارزیابی آنها بپردازند. نکته مهم دیگر این است که با توجه به تسلط کنسرن های رسانه ای که گوش بفرمان دولت ها هستند و بر جامعه تسلط دارند، رسانه های آلترناتیو نمی توانند حرف خود را به گوش جامعه برسانند.
در آغاز امید آسانژ و همرزمانش این بود که رسانه های آلترناتیو افشاگری های ویکی لیکس را پخش کنند. ولی این رسانه ها اکثرا بدلیل نداشتن همکاران کافی حتی از عهده مطالعه و بررسی تعداد کمتری از این اسناد هم بر نمی آیند. افشاگران که با این وضع روبروشدند بناچار اسنادی را که در اختیار داشتند به همان صورت خام در اختیار چند کنسرن رسانه ای که کارمندان بیشتر و وضع مالی بهتری داشتند قرار دادند. رسانه های منتخب از جمله عبارت بودند از روزنامه انگلیسی گاردین، اشپیگل آلمانی، و نیویورک تایمز که به داشتن روشی لیبرال و مستقل معروفند، گرچه دیرزمانی است که این شهرت هم دیگر با واقعیت همخوان نیست. ولی اینجا هم امید ویکی لیکس به نومیدی بدل شد. چون، این طور که پیداست، این کنسرن های رسانه ای، کاملا آگاهانه، اسنادی را که دولت های آنها را واقعا با مشکل روبرو می سازد " ندیده " می گیرند.
آلکساندر کاکبرن، روزنامه نگار آمریکائی، حتی سخن از آن می گوید که میان واشنگتن و رسانه های معروف به خط دهنده، توافقی صورت گرفته است. بعنوان مثال گارت پورتر، کارشناس اتمی آمریکائی، اشاره می کند به سند مهمی که ویکی لیکس در بارۀ مسئله ایران منتشر کرده است. به این صورت که سفارت آمریکا گزارشی دقیق از ملاقات خود با کارشناسان روسی می دهد. در این ملاقات کارشناسان روسی ادعاهای آمریکا را که ایران راکت هائی دارد که می توانند به اروپا برسند، یکی پس از دیگری رد می کنند. ولی کنسرن های رسانه ای آمریکا تا امروز در این مورد خبری منتشر نکرده اند.
1.
Englische Rohfassung von »Wikirebells« im Internet: www.youtube.com/watch?Englische Rohfassung von »Wikirebells« im Internet: www.youtube.com/watch?v=NhTfOL9_HBE
نشانی اصل مقاله:
https://www.jungewelt.de/loginFailed.php?ref=/2010/12-15/061.php
No comments:
Post a Comment