مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ همانط.ر که انتظار ميرفت بدون پیشرفت پایان یافت
بی بی سی : گفتگوهای دو روزه اتمی ایران با نمایندگان گروه ۱+۵ در استانبول ترکیه بدون نتیجه پایان یافت.
نفیسه کوهنورد، خبرنگار اعزامی بخش فارسی بی بی سی به محل مذاکرات می گوید کاترین اشتون، مذاکره کننده ارشد گروه ۱+ در یک کنفرانس خبری گفت: ایران برای لغو تحریم های بین المللی و نیز برای ادامه چرخه سوخت هسته ای شرایطی تعیین کرد اما "ما نتوانستیم این شرایط را قبول کنیم زیرا ایران برای لغو تحریم ها باید اعتماد ما را به دست بیاورد."
خانم اشتون که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپاست، گفت از اینکه ایران برای رسیدن به هر گونه توافقی، شرایطی را تعیین کرده، "مایوس" شده است.
وی گفت: ما هیچ برنامه ریزی برای نشست بعدی نکرده ایم اما اگر ایران بخواهد مذاکرات ادامه پیدا کند، ما همچنان مایل به ادامه گفتگوها هستیم.
پیش از گفتگوهای روز دوم، اعضای گروه وین امروز، شنبه دوم بهمن، در محل مذاکرات استانبول برای هماهنگی بیشتر با هم دیدار کردند.
دو دور قبلی مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ (متشکل از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان) صبح و بعد از ظهر روز جمعه برگزار شد.
خبرنگار بخش فارسی بی بی سی می گوید در آغاز دومین روز از گفتگوها، نمایندگان اعضای گروه وین متشکل از فرانسه، روسیه و آمریکا و آژانس بین المللی انرژی اتمی، جهت هماهنگی بیشتر برای ادامه گفتگوها با ایران، با هم دیدار کردند.
به نوشته مطبوعات ترکیه، دیشب احمد داوود اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه به طور جداگانه با کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سعید جلیلی، رییس هیات نمایندگی ایران در مذاکرات استانبول دیدار کرد و با وساطت آقای داوود اوغلو، سعید جلیلی و کاترین اشتون مجددا با هم دیدار داشتند.
خبرنگار ما می گوید با اینکه گفته می شد ترکیه فقط میزبان این مذاکرات خواهد بود، اما به نظر می رسد که همچنان نقش واسطه را ایفا می کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه در این مورد به خبرنگار ما گفت:" تا کنون هر یک از طرفین که خواهان دیدار با ما بودند و در اتاق احمد داوود اوغلو را زدند، ما با چای و قهوه از آنها پذیرایی کرده ایم و با آنها به صحبت دوستانه نشسته ایم."
برخی منابع خبری گزارش داده اند که گفتگوهای روز جمعه نتیجه ملموسی در پی نداشت اما یک مقام ایرانی در مصاحبه با خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) فضای مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد.
ابوالفضل ظهره وند، معاون رسانه ای دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران پیش بینی کرده که مذاکرات تا عصر شنبه ادامه یابد.
ایرنا به نقل از وی گزارش داد: "به هیچ عنوان در این دور از مذاکرات صحبتی درباره غنی سازی صورت نگرفته و حقوق هسته ای کشورمان نیز موضوع بحث نبوده است."
سرپرستی هیات ایرانی در استانبول به عهده سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی این کشور است.
کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز مذاکره کننده ارشد از سوی گروه ۱+۵ است.
برخی منابع دیپلمایتک غربی به خبرگزاری ها گفته اند که خانم اشتون از آقای جلیلی خواسته است که به طور جداگانه با ویلیام برنز نماینده آمریکا در این مذاکرات دیدار کند.
مقام های ایرانی در این خصوص اظهاری نظر نکرده اند.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست می نویسد هیات ایرانی از گروه ۱+۵ خواسته است که پیش از هر اقدامی تحریم های بین المللی علیه این کشور بر طرف شود اما این گروه تعیین پیش شرط از سوی ایران را رد کرده است.
مبادله ذخیره اورانیوم غنی شده ایران با سوخت هسته ای مورد نیاز رآکتور تحقیقاتی تهران، موضوعی بود که هر دو طرف نشانه هایی از علاقه مندی برای گفتگو در مورد آن نشان داده بودند.
اما یک دیپلمات غربی که خواست نامش فاش نشود، به خبرگزاری فرانسه گفت که ایران در مذاکرات استانبول برای چنین مبادله ای دو شرط مطرح کرده است: به رسمیت شناختن حق ایران برای غنی سازی اورانیوم و لغو تحریم های بین المللی.
به گفته این دیپلمات، درخواست های ایران رد شده است.
گروه ۱+۵ که سرپرستی تلاش های بین المللی برای حل مساله هسته ای ایران را برعهده گرفته، از کشورهای عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل - آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه - همراه با آلمان و نماینده اتحادیه اروپا تشکیل یافته است.
علی آهنی، معاون اروپای وزارت امور خارجه، علی باقری، معاون سیاست خارجی و امنیت بین الملل، ابوالفضل ظهره وند، معاون رسانه ای دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و حمیدرضا عسگری، مشاور حقوقی سازمان انرژی اتمی ایران از دیگر اعضای هیات اعزامی جمهوری اسلامی به اجلاس استانبول هستند.
کشورهای عضو گروه ۱+۵ همواره خواستار آن بوده اند که ایران به مصوبات شورای امنیت سازمان ملل، شامل تعلیق برخی از برنامه های اتمی خود به خصوص غنی سازی اورانیوم، عمل کند اما ایران، با غیرقانونی خواندن این مصوبات، بر ادامه فعالیت در این زمینه تاکید گذاشته است.
کشورهای غربی ایران را به تلاش برای تولید سلاح هسته ای متهم می کنند اما ایران ضمن رد این اتهام، تاکید می کند که برنامه هسته ای این کشور اهدافی کاملا صلح آمیز دارد.
No comments:
Post a Comment