Wednesday, January 12, 2011

مسئولان از فیلترشکن استفاده می‌کنند؟

مسئولان از فیلترشکن استفاده می‌کنند؟


امکان افشا شدن اطلاعات محرمانه

روز آنلاين، آرش بهمنی: برای یک کاربر اینترنتی، تصور چنین تصویری تا چه می‌تواند واقعی باشد: آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری‌اسلامی، بعد از اتمام روز کاری خود پای کامپیوتر می‌نشیند. وی برای آنکه از بازتاب‌های آخرین سخنرانی خود درباره "سران فتنه" مطلع شود، قصد می‌کند نگاهی به برخی سایت‌های اپوزیسیون بیندازد. اما همه این سایت‌ها فیلتر هستند و فیلترشکن مورد استفاده وی، "اولتراسرف" هم دیگر کار نمی‌کند. آیت‌الله خامنه‌ای ناچار با وزیر ارتباطات تماس می‌گیرد و از او می خواهد یک فیلترشکن در اختیارش قرار دهد. وزیر مخابرات یک فیلترشکن چینی در اختیار رهبر جمهوری‌اسلام قرار می‌دهد. اما هکرهای چینی هم‌زمان با استفاده وی از این نرم‌افزار، موفق به نفوذ به سیستمش می‌شود و...شاید چنین تصویری اغراق‌آمیز به نظر برسد، اما یک وب‌سایت اصول‌گرا نوشته است که: "مسوولین بسیاری را می‌شناسم و می‌دانم که به ضرورت در جریان اتفاقات قرار گرفتن، از این نرم‌افزارها [ی فیلترشکن] استفاده می‌کنند. یعنی مسوولانی فرهنگی‌ ای که در رایانه‌ی خود، گاه اطلاعات به شدت محرمانه‌ای قرار داده‌اند، با استفاده از این نرم‌افزارها، این اطلاعات محرمانه را در اختیار بیگانه قرار می‌دهند."



نویسنده این مطلب اعلام کرده است که علاوه بر مسوولان بسیاری از "نیروهای جبهه انقلاب اسلامی" نیز برای آنکه در جریان امور قرار گیرند، ناچار به استفاده از نرم‌افزارهای عبور از فیلترینگ هستند.



این در حالی است که پیش از این سایت گرداب، وابسته به دایره سایبری سپاه پاسداران، اعلام کرده بود: "استفاده از نرم‌افزارهای موسوم به فیلترشکن در دسته جرائم رایانه‌ای قرار دارد که می‌تواند مجازات زندان هم داشته باشد... انتشار فيلترشکن‌ها و آموزش روش‌هاي عبور از سامانه‌هاي فيلترينگ، برابر بند ج ماده 25 قانون جرائم رايانه‌اي جرم است و با متخلفاني که در اين زمينه در فضاي مجازي فعاليت مي‌کنند به عنوان يک مجرم برخورد مي‌شود و استفاده از آن‌ها، حبس از نود و يك روز تا يك سال يا جزاي نقدي از پنج تا بيست ميليون ريال يا هر دو مجازات را به همراه خواهد داشت."



اما نوشته این سایت چیزدیگری می گوید. در واقع مسوولان رده‌بالا و ادارات مختلف فرهنگی، نظامی و امنیتی از سرویس‌های خاصی استفاده می‌کنند که اینترنت را با سرعت بالا و بدون فیلتر در اختیار آن‌ها قرار می‌دهد. یک روزنامه‌نگار از تهران در این‌باره به "روز" می گوید که نام سرویس‌دهنده اینترنتی به این نهادها، "یاور" است که از طرف اداره مخابرات در اختیار آن‌ها قرار گرفته است.



پیش از این سایت تابناک، نزدیک به محسن رضایی در گزارشی درباره خطرات استفاده از فیلترشکننوشته بود: "عبور از فيلتر با تهديدهايي روبه‌رو مي‌شود؛ به اين ترتيب که کاربر نمي‌داند، بيشتر و اغلب سرورهايي که اشتراک VPN را در اختيار کاربران قرار مي‌دهند، نه تنها تمامي اطلاعات رد و بدل شده را بررسي و کنترل مي‌کنند، بلکه به همين وسيله با پورت‌هاي باز رايانه کاربر به اطلاعات درون رايانه وي دسترسي پيدا کرده و امکان کپي‌برداري و يا ديدن اطلاعات داخلي رايانه کاربر براي سرورهاي خارجي ميسر مي‌شود و اين در حالي است که اگر کاربر براي مثال در شبکه محل کارش، اين نوع ارتباط را برقرار کند، سرور مي‌تواند از طريق رايانه کاربر به اطلاعات شبکه داخلي آن اداره نيز دسترسي پيدا کند و نيز با نرم‌افزارهاي پيشرفته بدون آگاهي کاربر، اطلاعات موجود در رايانه يا شبکه داخلي کاربر را براي خود کپي کند. همين مسأله در نرم‌افزارهاي فيلترشکن مانند «فري‌گيت» و «اولترا سورف» نيز در حال انجام است."



با این وجود، استفاده از نرم‌افزارهای فیلترشکن در ایران همچنان با رشد سریعی روبه‌روست. فیلترینگ سایت‌ها در ایران توسط کمیته فیلترینگ انجام می‌گیرد. کمیته‌ای که علاوه بر رییس، از افراد زیر تشکیل شده است: "وزیر یا نماینده آموزش و پرورش، وزیر یا نماینده ارتباطات و فن آوری اطلاعات، وزیر یا نماینده اطلاعات، وزیر یا نماینده دادگستری، وزیر یا نماینده علوم، تحقیقات و فن آوری، وزیر یا نماینده فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، رئیس سازمان صدا و سیما، فرمانده نیروی انتظامی، یک نفر خبره در فن آوری اطلاعات و ارتباطات به انتخاب کمسیون صنایع و معادن مجلس، یک نفر از نمایندگان عضو کمسیون قضایی و حقوقی به انتخاب کمیسیون قضایی و حقوقی و تایید مجلس."



این افراد به تعیین مصادیق سایت‌هایی می‌پردازند که در ایران مشمول فیلتر خواهند شد.



پیش از این یکی از مشاوران قوه‌قضاییه، تعداد سایت‌های فیلترشده در ایران تا آبان سال 87 را حدود 5 میلیون سایت ذکر کرده بود. آماری که البته پس از انتخابات رشد تصاعدی داشته است.



از ابتدای سال ۱۳۸۹ در صفحه نمایش دهنده پیغام فیلتر شدن وبسایت مورد نظر، اسامی تعدادی از وب سایتهای دولتی نمایش داده می‌شد که مخاطبان را ترغیب به بازدید از آنها می‌نمود. این صفحه اکنون در ایران، براساس آمار وب‌سایت آلکسا، پنجمین سایت پربازدید ایرانی و بالاتر از سایت‌هایی چون "ویکی‌پدیای فارسی" و "خبرگزاری فارس" قرار دارد.

No comments:

Post a Comment