رسانههای عربی: ایرانیان در خیابان، رهبران در حصر
دویچه له: در حالی که بیش از چند ساعت به برگزاری راهپیمایی بیست و پنجم بهمن باقی نمانده، تلویزیونهای عربی میگویند که همه راههای ارتباطی با میرحسین موسوی و مهدی کروبی قطع شده است؛ اما مشاوران آنها از شرکت هر دو در راهپیمایی خبر میدهند. به گزارش روزنامه الشرقالاوسط (۱۴ فوریه / ۲۵ بهمن) حکومت ایران راهپیمایی را ممنوع اعلام کرده و معترضان را فتنهگر خوانده است.
تلویزیون المستقبل لبنان نیز سخن کروبی در آخرین گفتگوی قبل از حصر را منتشر کرده که گفته است: مردم خود هدایت راهپیمایی را در دست خواهند داشت؛ بنا بر این گزارش روحانیان بلندپایه تندترین انتقادها را مطرح کردهاند.
احزاب سیاسی و تشکلهای دانشجویی مسیرهای راهپیمایی را در ۳۶ شهر ایران اعلام کردهاند و روحانیان بلندپایه قم نیز در اظهاراتی کمسابقه، رفتار حکومت با مردم را محکوم میکنند.
آخرین گفتگو با کروبی؛ مردم میدانند چه کنند
مسیح علینژاد روزنامهنگار، آخرین خبرنگاریست که ساعتی قبل از حصر با کروبی گفتوگو کرده است. وی به دویچهوله میگوید آخرین گفتوویش با مهدی کروبی در همان روز پنج شنبه (۲۱ بهمن / ۱۰ فوریه) انجام شد که ماموران امنیتی با حضور در برابر ساختمان منزل مسکونی وی، به فرزند کروبی اعلام کردند که حق ورود به منزل پدری خود را تا ۲۵ بهمن ندارد. ماموران امنیتی همچنین اعلام کردند که به استثنای فاطمه کروبی – همسر مهدی کروبی – هیچ کدام از فرزندان و بستگان مهدی کروبی حق دیدار و ورود به خانه وی را ندارند.
به اعتقاد این روزنامهنگار، کروبی همان روز، آخرین و کلیدیترین حرف را با مردم در میان گذاشته است. علینژاد از کروبی پرسیده است با توجه به اتفاقاتی که در خاورمیانه رخ داده، اگر در یکی از میادین تهران، مشابه میدان تحریر مصر یا تونس با حضور تودههای معترض مردم ایران بوقوع پیوندد، آیا با توجه به تجربههای گذشته، جامعه ایران و رهبران جنبش آمادگی هدایت این حرکت جدید را متناسب با تحولات جاری خواهند داشت؟
مهدی کروبی پاسخ داده است که «این سوال را باید از رهبران اصلی جنبش كه همان مردم هستند پرسید».
کروبی تأکید کرده است که «مردم میدانند چه میكنند و چه باید بكنند؛ این جنبش را مردم هدایت میكنند و خود میدانند در زمان وقوع هر حادثه باید چگونه واكنش نشان دهند.»
کروبی در این گفتوگو که مشروح آن در همان روز در تارنمای جرس منتشر شده است خشونت حکومت با مردم در ایران را بیش از حد معمول رفتار یک دیکتاتور با مردم دانسته و گفته است: «در ایران با معترضین به بدترین و خشونت آمیزترین حالت ممكن برخورد شد. ولی در مصر خشونتها مانند ایران نبود و خشونتها در حد معمولِ یك دیكتاتور بود. نه اینكه مثل ایران به مجتمعها حمله كنند و زنها را كتك بزنند و به خانوادههای زندانیان حمله كنند».
مسیح علینژاد میگوید از نظر آقای کروبی کار خبرگان به «ستایش رهبری به جای نظارت» تقلیل یافته و هواداران جمهوری اسلامی نیز در این روند انحرافی کاهش یافتهاند زیرا به اعتقاد وی وقتی افراد رده بالای نظام به عنوان فتنهگر و بیبصیرت مورد خطاب قرار میگیرند نشانه افزایش ریزش در بدنه انقلاب و حكومت است.
به گفته آقای کروبی «خبرگان برای نظارت است و نه برای مداحی و ستایش و اكنون رای به حداقل ارزش خود رسیده است».
صریحترین اظهارات روحانیان بلندپایه
آریا آرامنژاد خواننده و آهنگساز ایرانی که به همراه جمعی از فعالان سیاسی شمال کشور به دیدار مراجع تقلید رفته است به دویچهوله میگوید: «هرگز فکر نمیکردم تا این اندازه از حکومت ناراضی باشند».
وبسایت کلمه نزدیک به میرحسین موسوی در گزارش این دیدار به نقل از آیت الله یوسف صانعی نوشته است: «استبدادی که امروز شاهد آن هستیم در تاریخ بیسابقه است. این استبداد نه خدا میشناسد، نه پیغمبر نه سیاست نه دانشجو، این استبداد هیچ چیز نمیشناسد».
پس از آیتالله منتظری که یکسال پیش درگذشت این نخستین بار است که یک مرجع بلندپایه دینی در ایران استبداد ایران را بی سابقه می داند.
بنابر این گزارش، آیت الله وحید خراسانی در واکنش به خاطرات بازداشت شدگان متأثر شده و گفته است: «بنده هیچ رابطهای با آقایان ندارم و بارها به نمایندگان اینان که نزد بنده میآیند متذکر میشوم».
آریا آرامنژاد میگوید: آقای وحید با شنیدن حرفهای دیدارکنندگان اشک میریخت.
آقای وحید خراسانی از جمله روحانیان بلند پایهای است که سفر رهبر جمهوری اسلامی به قم به دیدار وی نرفته و میزبانی وی را نیز نپذیرفته است.
در روزهای گذشته مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم نیز در بیانیهای با یادآوری حکومت سابق ایران تصریح کرده است: «بلند پروازیهای شخص اول مملكت چنان او را در هالهای ازغرور قدرت و ثروت فرو برده بود كه هیچ مخالفی را بر نمیتافت، دستور سركوبی منتقدین را شخص او صادر میكرد، آنان را به زندان میانداخت و گاه تا مرز اعدام به جلو میبرد».
این بیانیه تأکید میکند که «نظامی كه بر اساس ظلم، بیقانونی و نادیده گرفتن حقوق مردم قرار گیرد پایههای آن به حكم سنت الهی درهم فرو میریزد».
No comments:
Post a Comment