جنگ سرد" ایران و عربستان در لبنان
رادیو فرانسه : طی هفتۀ گذشته در لبنان، نبرد لفظی تندی میان جناح سیاسی تحت حمایت ایران و جناح نزدیک به عربستان سعودی درگرفت. از یک طرف سعد حریری حزبالله را عامل ایران میداند، و از طرف دیگر، حزبالله هم حریری را آلت دست عربستان سعودی معرفی میکند. بدین ترتیب، رقابتهای منطقهای و اختلافات ریاض و تهران، به تفرقۀ سیاسی در لبنان دامن زده است.
روزنامۀ لبنانی "الدیار" روز شنبۀ گذشته نوشت: "لبنانیها از جنگ سردی که میان ایران و عربستان سعودی درگرفته، سالم بیرون نخواهند آمد".
درگیری لفظی میان طرفداران ایران از یک سو و طرفداران سعودی از سوی دیگر، به موازات بحران سیاسی بحرین شدت گرفت. ریاض، تهران را متهم به دخالت در امور داخلی بحرین کرد و تهران نیز سرکوب مردم بحرین را به دست نیروهای سعودی محکوم نمود.
در لبنان، رقابت ایرانی-سعودی به درگیری میان طرفداران سعدحریری و حزبالله منجر شد. در حالی که حزبالله لبنان، سعدحریری را عامل عربستان سعودی میداند، طرفداران وی، حزبالله را دستنشاندۀ جمهوری اسلامی ایران معرفی میکنند.
پنجشنبۀ گذشته، سعدحریری با لحنی بسیار تند از دخالتهای ایران انتقاد کرد و گفت: "کشورهای عرب در حوزههای سیاسی، اقتصادی و امنیتی، از دخالتهای آشکار ایران رنج میبرند". وی افزود که هیچگاه نخواهد پذیرفت که لبنان "تحتالحمایۀ" ایران باشد.
به گفتۀ ناظران، این نخستین باری است که سعدحریری چنین صریح و تند از ایران انتقاد میکند. نزدیکان وی به حزبالله نیز حمله کردند و اعضاء این سازمان را "مزدوران ایران" توصیف کردند که هدفشان، ایجاد بیثباتی در لبنان است.
در مقابل، تهران که همین پنج ماه قبل میزبان سعدحریری بود، سخنان وی را ادعاهای بیاساسی دانست که فقط به "محور آمریکا-صهیونیسم" کمک میکند.
شنبۀ گذشته، شیخ حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان، در سخنانی که به تفصیل توسط خبرگزاری فارس منتشر شده، "ادعاهای سعدحریری علیه ایران" را از اساس باطل دانست.
حسن نصرالله گفت: "من سخنگوی ایران نیستم اما افتخارم اینست که روابط دوستانه و نزدیکی با ایران دارم. همانطور که روابط خوبی با سوریه و برخی کشورهای دیگر دارم".
او افزود: "اما جریان حزبالله نمیتواند در مقابل هجمۀ تبلیغاتی و توهین به ایران به عنوان کشوری که در کنار لبنان ایستاده است و از لبنان در موارد متعددی حمایت کرده است، سکوت کند".
شیخ حسن نصرالله سپس به شخص سعدحریری حمله کرد و گفت: "ادعای حریری که میگوید ایران عامل بحران در لبنان است، تعجبآور میباشد. حریری به جای این که اسراییل را بحرانساز معرفی کند، تهران را بحرانساز معرفی کرده است. این حرف خندهداری است".
رهبر حزباله لبنان چندین بار از کمکهای ایران تقدیر کرد و گفت: "اگر حمایتهای ایران نبود، ممکن بود لبنان در جنگ ۳۳ روزه نتواند اسراییل را شکست دهد".
به گفتۀ یک استاد دانشگاه در بیروت، این درگیریهای لفظی به خوبی نشان میدهد که بحران سیاسی داخلی لبنان، مستقیماً به رقابتهای منطقهای پیوند خورده است.
بسیاری از کارشناسان منطقه با نگرانی حدس میزنند که بحران لبنان رو به تشدید داشته باشد. احتمال جنگ میان شیعه و سنی، کابوسی است که لبنانیها را رها نمیکند.
No comments:
Post a Comment