جــرس: در ادامه واکنش ها نسبت به کشتار مجدد تظاهرات کنندگان یمنی توسط قوای حکومتی، و عدم توجه رئیس جمهور آن کشور به مطالبات مردمی، واشنگتن نیز از صالح خواست با مخالفان وارد مذاکره شده و راه را برای تحولات مسالمتآمیز فراهم کند و این درحالیست که رهبران مخالفان نیز آمادگی خود را برای گفتوگوها اعلام کردند.
به گزارش خبرگزاری ها، طی روزهای گذشته، در جریان سرکوب تظاهرات معترضان در شهرهای «تعز» و «صنعا» (پایتخت)، گروه زیادی بر اثر شلیک مستقیم قوای دولتی کشته و زخمی شده اند و طبق آمار رسمی، از آغاز اعتراضات علیه علیعبدالله صالح تاکنون، حدود ۱۲۰ تن کشته و بیش از ۵۰۰ نفر زخمی شدهاند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، روز چهارشنبه ششم آوریل، سخنگوی کاخ سفید با زبانی تند و بیسابقه به رفتار دولت صالح با معترضان واکنش نشان داده و اعمال خشونت علیه مردم را نادرست خواند. جی کرنی، سخنگوی کاخ سفید گفت: "واشنگتن بکارگیری قهر علیه تظاهرکنندگان" در شهرهای مختلف یمن را شدیداَ محکوم میکند.
کرنی افزود: "مردم یمن حق دارند که به صورت مسالمتآمیز تظاهرات کنند. ما به علی عبدالله صالح یادآور میشویم که وی مسئولیت تامین امنیت مردم یمن را برعهده دارد و باید حقوق جهانشمول مردم در زمینه ابراز عقاید سیاسی را تضمین کند."
سخنگوی کاخ سفید از صالح خواست که با مخالفان به گفتوگو بپردازد و زمینه تحولات سیاسی را بطور صلحآمیز فراهم کند. آمریکا ادامه بیثباتی در یمن را نگرانکننده دانسته و آن را زمینهای برای رشد گروههای تروریستی همچون القاعده ارزیابی میکند.
بنابر گزارشها، در راستای رویکرد جدید واشنگتن نسبت به دولت یمن، وزارت دفاع آمریکا سرگرم بررسی مجدد کمکهای نظامی خود به صنعا است. در بودجهی جدید پنتاگون سهمی برای دولت یمن منظور نشده است. آمریکا در کنار یمن، به ۹ کشور دیگر نیز در مبارزه علیه تروریسم بینالمللی کمکهای نظامی میکند.
انتقاد سازمان ملل به خشونت دولتی
گفتنی است علاوه بر ایالات متحده امریکا، سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و برخی دیگر از کشورهای جهان نیز به حوادث خشونتبار روزهای اخیر یمن واکنش نشان دادند.
کمیساریای حقوقبشر سازمان ملل با اشاره به کشتار مردم یمن شدیداَ به "خشونت نامتناسب و بکارگیری قهر فزاینده دولتی" در یمن اعتراض و آن را محکوم کرد.
کاترین اشتون، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا نیز از کشتار مردم و افزایش خشونتها در یمن ابراز نگرانی کرد و گفت: "برخلاف تعهدات پیشین، دولت یمن آزادی عقیده و تامین امنیت برای تظاهرکنندگان مسالمتجو را رعایت نمیکند."
پذیرش میانجیگری شورای همکاری خلیج فارس
بر اساس این گزارش، در همینحال محمد قحطان، سخنگوی احزاب مخالف دولت علی عبدالله صالح اعلام کرد که نیروهای اپوزیسیون دعوت شورای همکاری خلیج فارس برای گفتوگو با دولت را پذیرفتهاند. به گفته وی شرط مخالفان این است که موضوع تغییر قدرت سیاسی در مذاکرات گنجانده شود.
مذاکرات قرار است که در ریاض، پایتخت عربستان سعودی برگزار شود. تاریخ دقیق این گفتوگوها فاش نشده است. شورای همکاری خلیج در روز یکشنبه (۱۴ فروردین/۳ آوریل) پیشنهاد میانجیگری خود را مطرح کرده بود.
از سوی دیگر روزنامههای عربی نظیر "شرقالاوسط" و "یمن پست" از قول ژنرال علی محسن الاحمر مینویسند که صالح، رئیسجمهور یمن قصد کشتن وی را داشته است.
به گفته الاحمر در جریان گفتوگوهایی به منظور میانجیگری میان دولت و مخالفان، سربازان طرفدار صالح به روی وی و همراهانشان آتش گشودهاند.
درگیری های اخیر پس از آن شدت گرفت که علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری یمن، دو هفته قبل از پذیرش طرح مخالفان در مورد انتقال قدرت سرباز زد، اما منابع خبری گفته اند که وی اکنون دعوت کشورهای عرب حوزه خلیج فارس برای گفتگو در باره بحران جاری را پذیرفته است.
No comments:
Post a Comment