Thursday, June 9, 2011

احتمال فرار یک میلیون سوری به ترکیه

احتمال فرار یک میلیون سوری به ترکیه




دویچه وله : سخنگوی کمیسریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل متحد نیمروز پنجشنبه (۹ ژوئن / ۱۹ خرداد) خبر داد که تنها ظرف ۲۴ ساعت گذشته بیش از هزار سوری به ترکیه گریخته‌اند. به این ترتیب، تعداد فراریانی که در اردوگاه "یایلاداغی" ترکیه مستقر شده‌اند به ۱۶۰۰ نفر رسیده است.



ترکیه و ایجاد راه فرار برای شهروندان سوری



برپایه گزارش رسانه‌های ترکیه، آنکارا پیش‌بینی می‌کند که تا یک میلیون نفر از سوریه به این کشور پناهنده شوند. دیروز رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه، اعلام کرد که کشورش مرز خود را به روی فراریان سوری نخواهد بست.



روزنامه "صباح" نوشت که آنکارا معادل ۱۳ میلیون یورو (حدود ۲۸ میلیون لیر ترک) برای نگهداری فراریان سوری آماده کرده است. این روزنامه همچنین نوشت که دولت مشغول مذاکره در این زمینه است که یک مسیر عبور تحت حفاظت سربازان ترک برای فراریان سوریه تعیین کند. خبرگزاری آنادولو نیز گزارش داد که از سوی حلال احمر ترکیه یک اردوگاه چادری دیگر برای فراریان سوری ایجاد خواهد شد.



در حالی که بسیاری از خبرگزاری‌های غربی و عربی، جمهوری اسلامی ایران را به شرکت در سرکوب مردم سوریه متهم کرده‌اند، دولت ترکیه می‌کوشد با حمایت از مخالفان و فراریان، نفوذ خود را در آینده سوریه تضمین کند. نخستین همایش ۳ روزه مخالفان تبعیدی بشار اسد ۳۱ مه (۱۰ خرداد) در ترکیه تشکیل شد. دیروز نخست‌وزیر ترکیه از رهبری سوریه خواست که در ایجاد تغییرات سیاسی‌ای که تامین‌کننده خواست مردم است شتاب بورزد.



آمادگی ارتش برای حمله به شمال



دلیل فرار ساکنان مناطق شمالی سوریه به ترکیه، ترس آن‌ها از احتمال سرکوب‌های شدیدتر است. به گزارش خبرگزاری آلمان، رهبری سوریه خود را برای یک حمله نظامی همه‌جانبه به مخالفان خود در استان "ادلب" آماده می‌کند. تارنمای "دمس پست" که به دولت سوریه نزدیک است، نوشته که تعداد بی‌شماری از ساکنان این استان شهرها و روستاهای خود را ترک کرده‌اند تا ارتش بتواند "باندهای مسلح" را تحت تعقیب قرار دهد.



"دمس پست" با تکرار ادعاهای دولت نوشت: «۸۰۰ تا ۲ هزار زن و مرد مسلح بنیادگرا، خودشان را برای جنگ آماده می‌کردند که مردم از سربازان خواستند بدون ترحم به مقابله با آن‌ها بپردازند.» دولت گروه‌های مسلح را متهم می‌کند که در روز دوشنبه این هفته ۱۲۰ مامور امنیتی و پلیس را کشته‌اند. در حالی که مخالفان می‌گویند این ۱۲۰ نفر چون حاضر نشدند به روی هم‌میهنان خود آتش بگشایند، به وسیله نظامیان وفادار به بشار اسد تیرباران شده‌اند.



۱۱۰۰ کشته، ۱۰ هزار زندانی



بامداد پنجشنبه (۹ ژوئن / ۱۹ خرداد) ناوی پیلای، کمیسر حقوق بشر سازمان ملل متحد، در ژنو اعلام کرد که از آغاز ناآرامی‌های سوریه تاکنون ۱۱۰۰ نفر کشته و ۱۰ هزار نفر بازداشت شده‌اند. برپایه این گزارش تنها روز جمعه گذشته در شهر حما ۵۰ نفر به قتل رسیده‌اند.



خانم ناوی پیلای خواستار آن شد که یک گروه تخصصی سازمان ملل برای تحقیق درباره قتل ۱۲۰ مامور امنیتی به سوریه اعزام شود. تنها این گروه است که می‌تواند درستی یا نادرستی ادعای دولت را در این مورد کشف کند که آن‌ها چگونه به قتل رسیده‌اند. به دلیل عدم حضور ناظران و خبرنگاران مستقل، تحقیق درباره اوضاع ترکیه غیرممکن شده است.



محکومیت دمشق در شورای امنیت



وقایع خونین جسرالشغور و بیم قتل‌عام در شمال سوریه، دولت‌های غربی را بیش از گذشته نسبت به اوضاع سوریه حساس کرده است. دیروز (چهارشنبه ۸ ژوئن / ۱۸ خرداد) دولت‌های آلمان، فرانسه، بریتانیا و پرتغال پیش‌نویس قطعنامه‌ای را تسلیم شورای امنیت سازمان ملل متحد کردند که به موجب آن باید سرکوب‌های سوریه محکوم شود.



این قطعنامه قرار است همین هفته در نشست شورای امنیت مورد بررسی قرار گیرد، اما سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه امروز اعلام کرد که تصویب چنین قطعنامه‌ای نه تنها راه گفت‌وگو با سوریه را باز نمی‌کند، بلکه نتیجه معکوس خواهد داد. آلکساندر لوکاشویچ خواستار آن شد که شورای امنیت برای اجرای رفرم‌های وعده داده شده به رژیم سوریه وقت بدهد.



گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان، امروِز در برلین به خبرنگاران گفت: «ما به اتفاق دوستان اروپائی خود برای تصویب قطعنامه در شورای امنیت فشار خواهیم آورد. ما همچنین به سیاست تحریم سوریه و رژیم اسد ادامه می‌دهیم.»



جواد طالعی

No comments:

Post a Comment