Saturday, August 20, 2011

نگاهی به وعده هایی که عملی نشدند/ وعده های اقتصادی دولت که فقط در حد حرف ماند

نگاهی به وعده هایی که عملی نشدند/ وعده های اقتصادی دولت که فقط در حد حرف ماند

آتی نیوز :به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه خبری آتی نیوز؛از زمان آغاز ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد وعده های اقتصادی زیادی به مردم و به خصوص به اقشار کم درآمد و متوسط جامعه داده شد که از میان این وعده ها،به جز هدفمندی یارانه ها هیچ کدام عملی نشدند.

1-مفسدان اقتصادی
از شعارهای معروف انتخاباتی رئیس جمهور دولت های نهم و دهم معرفی مفسدان اقتصادی و کوتاه کردن دست آن ها از اقتصاد ایران بود.این شعار که در مناظره های انتخاباتی دست آویز تمام کاندیداها نیز بود با گذشت 6 سال هنوز عملی نشده است.
البته چندی پیش رئیس جمهور به خبرنگاران گفته بود که  اواخر سال گذشته لیست 250 نفره مفسدان اتصادی را به رییس قوه قضاییه در نامه‌ای معرفی کرده است. اما در اردیبهشت ماه سال جاری بود که رئيس سازمان بازرسي كل كشور با قاطعیت اعلام کرد در لیست 250 نفره رئیس جمهور چیزی به نام مفسد اقتصادی وجود ندارد.(الف-14 اردیبهشت 90)
2- سهام عدالت:
 
سهام عدالت از همان ابتدا از موضوعات بحث برانگیز دولت نهم بود که واکنش منفی بسیاری از کارشناسان را به دنبال داشت.
در آبان ماه 85 بود که رییس جمهور جمهور گفت :"در سال‌های گذشته همه ملت عادلانه از ثروت کشور بهره مند نبودند و به دلایل گوناگون بین طبقات مختلف جامعه فاصله ایجاد شده بود".(همشهری-آبان 85)

قرار شد با ایجاد سهام عدالت بازنشستگان و افراد تحت‌تکفلشان هر کدام یک برگه‌ یک میلیون تومانی  سهام عدالت دریافت کنند این وعده نیز از سوی مسئولان به آنها داده شد تا هر سال سود سهامشان را دریافت کنند.اما دولت در طی این سال ها تنها ی بار سود 40هزار تومانی یک سال را پرادخت کرد.
علاوه بر این بعد از جند سال تصمیم بر این شد که تا زمانی که اقساط دولت بابت اعطای سهام به مردم پرداخت نشود هیچ سودی بین سهامداران تقسیم نمی‌شود.
به معنای دیگر مردم ابتدا باید مبلغ کل سهامی که به آنها اختصاص یافته را از محل سود عملکرد شرکت‌ها پرداخت کنند تا در نهایت سودی به آنها پرداخت شود.دولت با اجرای طرح سهام عدالت قصد سهامدار کردن مردم را داشت.
3- ارزانی بعد از هدفمندی
وعده های اقتصادی به این موارد ختم نمی شود.قبل از اجرای طرح هدفمندی یارانه ها در حالیکه همه کارشناسان اقتصادی از تورم قطعی بعد از اجرای طرح سخن می گفتند استاندار تهران در سخنرانی قاطعانه اعلام کرد هنگام آزاد سازي قيمت حامل هاي انرژي، افزايش كرايه وسايل حمل و نقل شهري نبايد از 15 درصد تجاوز كند و در مورد افزايش قيمت ساير اقلام مرتبط با حمل و نقل نيز تدابيري انديشيده شده است تا با رفع نياز رانندگان، جلوي تحميل هزينه اضافي بر مردم گرفته شود.
البته این وعده ها به همینجا ختم نشد و وی گفته بود که پيش بيني مي كنيم با شروع اجراي اين قانون ، سطح عمومي قيمتها كاهش يابد.(آذر 89)
این وعده اقتصادی هم مثل سایر وعده ها بیش از 6 ماه دوام نیاورد و بعد از اجرای طرح نه تنها کرایه ها به جای 15% افزایش قیمت،100%گران شدند بلکه شاهد افزایش قیمت سایر کالاها نیز بوده ایم.
4-مسکن مهر
مسکن مهر یکی دیگر از وعده ها بود که با هدف خانه دار کردن متقاضیان مسکن کلید خورد.انصافا این طرح فقط در حد شعار نبود و تا حدی اجرایی شد.اما گویی این طرح نیز در حال کشیدن نفس های آخر خود است.
علی نیکزاد سال 89 را سال شکوفایی مسکن در کشور نامید و گفت: به طور قطع در سال آینده در این حوزه اتفاق مبارکی خواهد افتاد که همه متقاضیان مسکن در کشور خانه دار می شوند.(اسفند 88)
به گفته وی تا آخر امسال همه متقاضیان باید خانه دار می شدند اما آمارها از چیز دیگری حکایت می کند چرا که میزان اجاره نشینی افزایش پیدا کرده است.
از طرف دیگر رئیس انجمن انبوه سازان کشور از توقف خط اعتباری مسکن مهر به دلیل عدم نقدینگی به این طرح، خبر داد.
وی در عین حال با اشاره به دستور رئیس جمهور مبنی بر اختصاص 7 هزار میلیاردتومان از صندوق ذخیره ارزی به مسکن مهر گفت: تا این لحظه هنوز این پرداخت صورت نگرفته است و دراین زمینه جای شگفتی است که چرا مسئولان اقدامی ‌برای پرداخت این میزان خط اعتباری انجام نداده‌اند.(21 تیر 90)
امیدواریم با تصمیمات کارشناسانه و درست نفس های طرح مسکن مهر به شماره نیفتد.

5-زودبازده ها
همزمان با آغاز کار دولت نهم، سید‌محمد جهرمی، وزیر کار برای حل معضل بیکاری، طرح بنگاه‌های زود بازده را ارائه کرد که به سرعت مورد تأیید دولت قرار گرفت و به مرحله اجرا درآمد. وی با انتقاد از طرح ضربتی اشتغال که در دولت هشتم به اجرا درآمده بود، گفت: به‌دنبال ایجاد بنگاه‌های زود‌بازده‌ای هستیم که بتوانند حداقل برای 10 تا 20 نفر اشتغال ایجاد کنند.
در 25‌شهریور سال1385 بود که جهرمی از ارائه 290‌هزار طرح به بانک‌ها از سوی مردم برای دریافت تسهیلات خبر داد و در دفاع از این طرح گفت: این طرح عامل اشتغال جوانان می‌شود. همچنین منوچهر منطقی، مدیرعامل سابق ایران خودرو نیز ادعا کرده بود که با تأسیس حداقل 10مرکز خدماتی، بیش از 3‌هزار و 500 فرصت شغلی جدید در کشور ایجاد می‌شود. مجید ملکی تبار، معاون سابق وزارت کار نیز عنوان کرد که یک‌میلیون و 948‌هزار شغل تا پایان سال‌1385 توسط بنگاه‌های زود‌بازده ایجاد شده و درصورت تحقق تمام طرح‌های ارائه شده به بانک‌ها بیش از 2 میلیون و 600 هزار شغل ایجاد می‌شود.
اجرای طرح ضربتی بنگاه‌های زود‌بازده در دولت نهم و اختصاص میلیاردها ریال به طرح‌های کوچک استانی موجب شد که جمعی از اقتصاددانان و اساتید دانشگاهی نسبت به این طرح اعتراض و آن را بی‌نتیجه و تورم‌زا قلمداد کنند.
همچنین طبق گفته ابراهیم نظری جلالی معاون روابط کار وزیر  کار و امور اجتماعی در گفتگویی بر اساس برنامه چهارم توسعه باید  سالانه 900 هزار شغل در کشور ایجاد شود تا نرخ بیکاری کشور از  ا/ 12درصد فعلی  به 4/8 درصد کاهش پیدا کند. با تلاش‌های دولت و مسئولان وزارت کار از جمله راه‌اندازی بنگاه‌های زودبازده اقتصادی این میزان شغل امسال محقق می‌شود.
در واقع ایشان مدعی شدند که از محل اجرای طرح بنگاه های زودبازده سالانه 900هزار شغل ایجاد می شود ،این ادعا در حالی مطرح می شود که به گفته مسئولین این طرح در مدت چندین سال اجرا تنها 1میلیون شغل توانسته ایجاد کند و بیکاری ما نیز همچنان دو رقمی است.
6...
سال جاری نیز خالی از لطف وعده های شیرین مسئولان نبوده است.یکی از این وعده ها اعطای زمین رایگان و ساخت ویلاهاست.
بر اساس طرح جدید آقای رییس‌جمهور که امیدواریم تا پایان امسال اجرا شود، قرار است به هر خانوار ایرانی یک قطعه زمین 1000 متری به صورت رایگان تعلق بگیرد.
طبق استدلال کارشناسان برای پیاده‌سازی این طرح حداقل 2 میلیون هکتار زمین با کاربری مسکونی موردنیاز است که با توسعه حریم شهرها و با قوانین شورای‌عالی شهرسازی در تضاد است و از طرفی هزینه خدمات شهری، ایجاد پارک‌ها و تامین آب، برق و گاز و......و آنهم در زمانی محدود ممکن به نظر نمی‌رسد.
اجرای این طرح نیز در سایه ای از ابهام قرار دارد و به نظر می رسد این وعده نیز مانند سایر وعده ها فقط در همین حد باقی بماند؛چون تا به حال در این زمینه مسئولان از پاسخ گویی خودداری کرده و ستادی نیز تشکیل نشده است.
یکی دیگر از وعده های جنجالی سال جاری وعده ایجاد 2/5 میلیون شغل است و امیدواریم واقعا این اتفاق بیفتد اما تا به حال اکثر کارشناسان عملی شدن این وعده را با توجه به میزان بیکاری فعلی و وضعیت اقتصادی کشورمان غیر ممکن می دانند.
در خصوص باغ ویلاهای 1000متری کارشناسان و مسئولین دولتی عمدتا سکوت می کنند.چندی قبل هاشمی رئیس سازمان نظام مهندسی هم در  در برنامه قاب اقتصادی شبکه 5 سیما در قبال این مساله سکوت کرده و با زیرکی تمام از پاسخ کارشناسی در خصوص عملی شدن یا غیرممکن بودن این طرح طفره رفت.

No comments:

Post a Comment