کری به ژنو می رود؛ خوشبینی مقام های ایرانی به توافق
وزیر خارجه آمریکا روز جمعه در سفری از پیش برنامه ریزی نشده به ژنو می رود تا به سر گرفتن یک توافق میان ایران و شش قدرت بزرگ جهان بر سر برنامه اتمی ایران کمک کند.
به گزارش منابع خبری یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفته است: "جان کری وزیر خارجه روز جمعه به دعوت کاترین اشتون نماینده عالی اتحادیه اروپا به ژنو در سوئیس خواهد رفت تا به کاهش اختلافات در مذاکرات کمک کند."
بعضی گزارش ها حاکیست که آقای کری در این سفر از جمله با جواد ظریف وزیر خارجه ایران دیدار خواهد کرد.گفته می شود که دیپلمات ها در ژنو مشغول کار بر جزئیات توافقی احتمالی برای پایان دادن به اختلافات بر سر برنامه اتمی ایران هستند.
پیشتر مقام های ایرانی نسبت به احتمال حصول توافقی در روز جمعه با گروه پنج به علاوه ابراز خوشبینی کرده بودند و سفر آقای کری می تواند موید این خوشبینی ها باشد.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران ساعاتی پیشتر گفته بود که به اعتقاد او توافقی با قدرتهای جهان بر سر برنامه اتمی ایران در پایان گفتگوهای ژنو در روز جمعه ممکن است.
آقای ظریف که با شبکه خبری سی ان ان صحبت می کرد گفت که ایران به طور کامل غنی سازی اورانیوم را معلق نخواهد کرد اما میتواند «به مسائل مختلف روی میز بپردازد.»
یک مقام بلندپایه وزارت خارجه آمریکا هم که نخواست نامش فاش شود گفته است که هیاتهای نمایندگی آمریکا و ایران روز پنجشنبه دیدار دو جانبهای در مقر سازمان ملل در ژنو داشتهاند که حدود یک ساعت طول کشید.
به گفته او سرپرستی هیات آمریکایی را وندی شرمن معاون وزارت خارجه آمریکا و هدایت هیات ایرانی را عباس عراقچی معاون وزارت خارجه ایران به عهده داشتند.
او این دیدار را «ارزشمند و جدی» توصیف کرد.
دو مقام در جریان دور قبلی گفتگوهای ایران و گروه پنج به علاوه یک ملاقات و گفتگو کرده بودند.
روز پنجشنبه آمریکا تایید کرد که در مقابل «گامهای ملموس و قابل تصدیق» ایران تخفیفهایی در تحریمها قائل خواهد شد.
نشست دو روزه ایران با نمایندگان آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان روز پنجشنبه در ژنو سوئیس آغاز شد.
غرب مظنون است ایران در پی دستیابی به سلاح اتمی باشد مسالهای که ایران تکذیب میکند.
آقای ظریف گفت که طرفها میتوانند جمعه صبح طی نشستی «نوعی بیانیه مشترک» آماده کنند که به سه مساله خواهد پرداخت: یک هدف مشترک، پایانی برای اختلافات در ظرف کمتر از یک سال و تدابیر متقابل برای اعتماد سازی.
او قبلا هم از طرحی «سه مرحلهای» صحبت کرده بود.
عباس عراقچی نیز گفت که قدرتها «به روشنی» چارچوب پیشنهادی کشورش را پذیرفتهاند و دو طرف اکنون درحال بحث درباره جزئیات هستند.
گروه پنج به علاوه یک هنوز رسما واکنشی به این اظهارات نشان نداده است، هرچند سخنگوی اتحادیه اروپا پیشتر گفته بود که گفتگوها «پیشرفتهایی دارد» و افزود که کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جمعه با آقای ظریف دیدار خواهد کرد.
روز پنجشنبه جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید به خبرنگاران گفت که قدرتها «تخفیف محدود، هدفمند و قابل برگشت در تحریمها به طوری که در ساختار باطنی تحریمها اثر نخواهد گذاشت را در نظر خواهند گرفت.»
او گفت که ساختار کلی تحریمها پا بر جا خواهد ماند تا زمانی که یک توافق «نهایی، جامع و قابل تصدیق» برای رفع نگرانیهای بین المللی به دست آید.
او افزود که اگر ایران گامهای مثبت را برندارد تخفیف «نسبی» تحریمها قابل بازگشت خواهد بود و امکان اعمال تحریمهای شدیدتر وجود خواهد داشت.
هم زمان خبرگزاری رویترز گزارش میدهد که کمیته بانکی مجلس سنای آمریکا پس از پایان نشست ژنو بررسی یک مجموعه تحریمهای سختتر علیه ایران را آغاز خواهد کرد. دولت باراک اوباما در هفتههای گذشته و در آستانه مذاکرات ژنو با هرگونه اقدام کنگره برای افزایش تحریمهای ایران مخالفت کرده بود.
شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز از سال ۲۰۰۶ میلادی یک رشته تحریمها از جمله انسداد دارایی و منع سفر مقامهای ایرانی را علیه این کشور وضع کرده است.
آمریکا و اتحادیه اروپا هم به طور جداگانه بخش انرژی و بانکی ایران را هدف گرفتهاند که گفته میشود به درآمد نفتی این کشور ضربه شدیدی زده است. ایران خواهان رفع این تحریم هاست.
No comments:
Post a Comment