خامنهای: «چه تبریکی! همه مشکل بعد از این است»
«به هیچ وجه نباید در مذاکرات، حمایت از برادران مقاوممان در نقاط مختلف مورد خدشه قرار گیرد»
رهبر جمهوری اسلامی با اشاره به بیانیه هستهای لوزان و با بیان اینکه «هدف از مذاکرات، برداشته شدن تحریمهاست»، گفت: «اینکه به بنده و دیگران تبریک میگویند، بیمعنی است! چه تبریکی؟!»
با گذشت یک هفته از بیانیه لوزان، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، سکوت خود را در مورد این بیانیه شکست. وی صبح امروز پنجشنبه، در سخنرانی خود در جمع مداحان، گفت: «سوال میکنند بعضیها که چرا فلانی درباره مساله هستهای موضع نگرفته است، جواب این است که جایی برای موضعگیری وجود نداشته است، مسوولین ما، مسوولین هستهای، مباشرین کار، به ما دارند میگویند هنوز کاری انجام نگرفته، هیچ چیز الزامآوری بین دو طرف نگذشته است، چه موضعگیریای؟»
وی در ادامه گفت: «اگر از من بپرسند شما موافق هستید یا مخالف؛ میگویم نه موافق هستم و نه مخالف. چون اتفاقی هنوز نیفتاده است. هنوز کاری نشده. همه مشکل بر سر آن جزئیاتی است که بناست بنشینند، یکایک آنها را بحث کنند، این را خود مسوولین هم گفتهاند. هم به ما گفتهاند، همه در مصاحبههایشان به مردم این را گفتهاند؛ همه مشکل بعد از این است.»
«طرف مقابل، یک طرف لجوج، بدعهد، بدمعامله، اهل دبه درآوردن و... است»
به گفته رهبر جمهوری اسلامی «ممکن است طرف مقابل که یک طرف لجوج، بدعهد، بدمعامله، اهل دبه درآوردن، اهل چک و چانه کردن، اهل از پشت، خنجر زدن، و اهل اینجور کارها و سیاهکاریهاست، ممکن است سر این جزئیات بخواهد کشور و ملت و مذاکرهکنندگان ما را در یک دایرهای محصور کند؛ ما هنوز هیچ چیزی در اختیار نداریم، هیچ چیز الزامی به وجود نیامده است، اینکه حالا تبریک میگویند، به بنده تبریک میگویند، به دیگران تبریک میگویند، بیمعنی است. چه تبریکی؟!»
رهبر جمهوری اسلامی پس از این سخنان، که با شعارهای «مرگ بر آمریکا»، «مرگ بر اسرائیل» و... مورد تایید حاضران قرار گرفت، ادامه داد: «آنچه تا کنون انجام گرفته است، نه اصل توافق و مذاکره منتهی به توافق را تضمین میکند، نه محتوای توافق را تضمین میکند. هیچکدام از اینها را. حتی تضمین نمیکند که این مذاکرات تا به آخر برسد و به یک توافق منتهی بشود. اینکه تا الآن انجام گرفته، اینجوری است. همه چیز منوط به بعد از این است».
«من هیچگاه در خصوص مذاکره با امریکا خوشبین نبودم»
بر اساس گزارش خبرگزای ایسنا، رهبر جمهوری اسلامی در ادامه چند نکته را متذکر شد و گفت: من هیچگاه در خصوص مذاکره با امریکا خوشبین نبودم و این موضوع هم بهواسطه یک توهم نیست، بلکه به دلیل تجربهای است که در این باره وجود دارد.
به گفته خامنهای: اگر در آینده جزئیات مسائل و حوادث و یادداشتهای مذاکرات هستهای این روزها منتشر شود، همه متوجه خواهند شد که این تجربه ما از کجا نشأت میگیرد.
وی ادامه داد: با اینکه به مذاکره با آمریکا خوشبین نبودم اما از این مذاکرات موردی با تمام وجود حمایت کردم و اکنون نیز حمایت میکنم. من از توافقی که عزت ملت ایران را تأمین کند، صد درصد حمایت میکنم و اگر کسی بگوید که رهبری با رسیدن به توافق مخالف است، سخن خلاف واقع گفته است.
«توافق نکردن، شرف دارد بر توافقی که بخواهد ملت ایران را تحقیر کند»
رهبر جمهوری اسلامی با تأکید بر اینکه «با توافقی که منافع ملت و کشور را تأمین کند، کاملاً موافق است»، افزود: البته این را هم گفتهام که «توافق نکردن بهتر از توافق بد است»، زیرا قبول نکردن توافقی که بخواهد منافع ملت ایران را پایمال کند و عزت ملت را از بین ببرد، شرف دارد بر توافقی که بخواهد ملت ایران را تحقیر کند.
«در جزئیات مذاکرات دخالت نکردهام»
رهبر انقلاب اسلامی سپس به یک ابهام صراحتاً پاسخ داد و گفت: برخی اوقات گفته می شود که جزئیات این مذاکرات، زیر نظر رهبری است، در حالیکه این سخن دقیق نیست. من نسبت به مذاکرات بیتفاوت نیستم، اما تا به حال در جزئیات مذاکرات دخالت نکردهام و از این پس هم دخالت نخواهم کرد. من مسائل کلان، خطوط اصلی، چارچوبها و خط قرمزها را عمدتاً به رئیسجمهور و در برخی موارد محدود به وزیر امور خارجه گفتهام اما جزئیات در اختیار آنهاست.
«در خصوص مذاکرات هستهای، دغدغه جدی دارم»
وی افزود: بنده به مجریان مذاکرات هستهای اعتماد دارم و تاکنون تردیدی نسبت به آنها نداشته ام و ان شاءالله که در آینده هم، اینچنین باشد اما در خصوص مذاکرات هستهای، دغدغه جدی دارم.
خامنهای با اشاره به طرف مقابل که اهل فریب و دروغ و عهدشکنی و حرکت درخلاف مسیر صحیح است، علت دغدغه جدی را این موضوع دانست و گفت: یک نمونه از چنین رفتارهای طرف مقابل در مذاکرات اخیر اتفاق افتاد و کاخ سفید بعد از گذشت حدود ۲ ساعت از پایان مذاکرات، بیانیه چند صفحهای را در تبیین مذاکرات منتشر کرد که در اغلب موارد خلاف واقع بود. نگارش چنین بیانیهای در مدت ۲ ساعت امکانپذیر نیست؛ بنا بر این آنها در همان زمانی که در حال مذاکره با ما بودند، مشغول تدوین بیانیهای مخدوش، غلط و برخلاف محتوای مذاکرات بودند.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه «طرف مقابل ما، طرف بدعهد و متقلبی است»، خاطرنشان کرد: نمونه دیگر این است که آنها بعد از هر دور مذاکرات، سخنان علنی بیان میکنند و سپس خصوصی میگویند، این سخنان برای آبروداری در داخل و برای مقابله با مخالفان است در حالیکه این مسائل به ما ربطی ندارد. آنها بر اساس همان ضربالمثل معروف که «کافر همه را به کیش خود پندارد» میگویند اگر رهبری ایران هم مخالفتی با مذاکرات کند، سخن واقعی آنها نیست بلکه برای آبروداری داخلی است، در حالیکه آنها واقعیات داخل ایران را نمیفهمند. سخنان رهبری با مردم بر اساس اعتماد متقابل است و همانطور که مردم به بنده حقیر اعتماد دارند، من هم نسبت به مردم اعتماد کامل دارم و معتقدم که همواره دست خدا با این مردم است.
خامنهای بار با تاکید بر این که: من نسبت به نحوه رفتار طرف مقابل در ادامه مذاکرات دغدغه دارم و با اشاره به برخی موافقتها و مخالفتها با مذاکرات هستهای خاطرنشان کرد: نباید در این خصوص مبالغه و عجله شود، بلکه باید صبر کرد و دید که چه اتفاقی خواهد افتاد.
«هیچ چیز محرمانهای وجود ندارد»
رهبر انقلاب اسلامی در عین حال به مسئولان تأکید کرد که باید مردم و بخصوص نخبگان را در جریان جزئیات قرار دهند و آنها را از واقعیات مطلع کنند؛ زیرا هیچ چیز محرمانهای وجود ندارد. او در جریان قرار دادن مردم و نخبگان را از جزئیات مذاکرات هستهای، مصداق همدلی مسئولان با مردم خواند و تأکید کرد: همدلی یک موضوع دستوری نیست بلکه باید آن را بهوجود آورد و رشد داد که شرایط کنونی فرصت مناسبی برای بوجود آمدن همدلی با مردم است.
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه یک پیشنهاد را به مسئولان مطرح کرد و گفت: مسئولان که افراد صادق و علاقهمند به منافع ملی هستند باید منتقدین شاخص مذاکرات را دعوت کنند و با آنان صحبت کنند؛ اگر در مطالب آنان، نکتهای بود، از آن برای پیشبرد بهتر مذاکرات، استفاده کنند و اگر نکتهای هم نبود، آنان را قانع کنند. این مصداق همدلی و یکسانسازی دلها و عملها است. ممکن است مسئولان بگویند به علت فرصت سه ماهه برای رسیدن توافق، زمان زیادی به منظور بحث و شنیدن سخنان منتقدین وجود ندارد که در پاسخ باید گفت این فرصت سه ماهه یک موضوع غیرقابل تغییر نیست و اگر این مدت زمان افزایش یابد هیچ اشکالی ندارد همانگونه که طرف مقابل در برههای از مذاکرات، زمان را هفت ماه عقب انداختند.
«مذاکره با امریکاییها فقط در مورد موضوع هستهای است و نه هیچ موضوع دیگری»
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه بار دیگر با تأکید بر اینکه مذاکره با امریکاییها فقط در مورد موضوع هستهای است و نه هیچ موضوع دیگری خاطرنشان کرد: البته مذاکرات درخصوص موضوع هستهای یک تجربه است. اگر طرف مقابل از کجتابیهای خود دست بردارد، این تجربه را میتوان در مسائل دیگر ادامه داد اما اگر طرف مقابل به کجتابیهای خود ادامه دهد، تجربه قبلی ما در بیاعتمادی به امریکا تقویت خواهد شد.
«تحریمها باید در همان روز توافق به طور کامل لغو شوند؛ هدف از مذاکرات، برداشته شدن تحریمهاست»
رهبر انقلاب، لغو یکجای تحریمها را یکی دیگر از مطالبات از مسئولان بیان کرد و افزود: این موضوع بسیار مهم است و تحریمها باید در همان روز توافق به طور کامل لغو شوند. اگر قرار باشد لغو تحریمها به یک فرآیند جدید مرتبط شود، اساس مذاکرات بیمعنا خواهد بود؛ زیرا هدف از مذاکرات، برداشته شدن تحریمهاست.
«به هیچ وجه نباید در مذاکرات، حمایت از برادران مقاوممان در نقاط مختلف مورد خدشه قرار گیرد»
وی در بیان مطالبه بعدی به بحث بازرسیها اشاره و تأکید کرد: مطلقاً نباید اجازه داده شود که به بهانه نظارت، به حریم امنیتی و دفاعی کشور نفوذ کنند و مسئولین نظامی کشور نیز به هیچ وجه اجازه ندارند که به بهانه نظارت و بازرسی، بیگانگان را به این حریم راه دهند، و یا توسعه دفاعی کشور را متوقف کنند. لازم است توانایی دفاعی کشور و مشت محکم ملت در عرصه نظامی همچنان محکم بماند و روز بروز نیز محکمتر شود. همچنین به هیچ وجه نباید در مذاکرات، حمایت از برادران مقاوممان در نقاط مختلف مورد خدشه قرار گیرد.
رهبر انقلاب اسلامی در خصوص شیوه نظارت بر برنامه هستهای ایران نیز تاکید کرد: هیچگونه شیوه نظارت غیرمتعارف که ایران را به یک کشور اختصاصی از لحاظ نظارتها تبدیل کند، مورد قبول نیست و نظارتها باید تنها در محدوده همان نظارتهای متعارفی که در همه دنیا انجام میشود اعمال شود، نه بیشتر.
No comments:
Post a Comment