عالي ترين مقام نظامی آمريکا روز يکشنبه گفت ايران برای ساخت بمب هسته ای تلاش می کند و تهديدی برای همسايگان خود است، اما در صورت انجام هرگونه اقدام تحريک آميز، آمریکا «کاملاً آماده» مقابله با اين کشور است.
درياسالار مايک مولن رئيس ستاد مشترک ارتش آمريکا به کشورهای نگران حوزه خليج فارس اطمينان داد دولت ايران که به طور فزاينده ای در حال نظامیگری است، ممکن است در صدد آغاز يک جنگ برآيد.
مولن پس از ديدار با پادشاه بحرين گفت: «ايالات متحده تعهدات امنيتی خود در قبال منطقه خليج فارس را بسيار جدی می گيرد.» بحرين که دقيقاً در آنسوی خليج فارس در مقابل ايران قراردارد، پايگاه بزرگ نيروی دريايی آمريکا محسوب می شود و در صورت بروز هرگونه جنگی، می تواند در خط مقدم قرار بگيرد.
مولن با اظهاراتی مستقیم و بی سابقه نسبت به در اختيار داشتن طرح های آمادگی جهت مقابله با ايران در صورت سرزدن هرگونه تحرکی از سوی اين کشور، گفت: «ما خيلی آماده هستيم.»
وزير خارجه جديد و رئيس فعلی فعاليت هسته ای ايران روز يکشنبه اعلام کرد وی خواستار بسط روابط با عربستان سعودی و تقويت پيوندهای کشورش با ترکيه، چين و روسيه است. دو کشور چين و روسيه صاحب حق وتو در شورای امنيت سازمان ملل هستند و می توانند در صورت بالا گرفتن زمزمه تحريم های سنگين تر، به ايران کمک کنند.
علی اکبر صالحی که رياست سازمان انرژی هسته ای ايران را نيز برعهده دارد، بر جای منوچهر متکی وزير خارجه باسابقه ايران نشسته است. متکی روز دوشنبه توسط احمدی نژاد و بدون ارائه هيچ توضيح علنی از مقامش برکنار شد.
آدام ارلی سفير آمريکا در بحرين نيز گفت: «نگرانی از برنامه هسته ای ايران بسيار واقعی است و باعث اخذ تصميمات متعددی در کشورهای حوزه خليج فارس شده است.»
آمريکا نگران آن است که درصورت غلبه ايران بر چالش های موجود بر سر راه توليد بمب هسته ای، اين کشور بتواند يک مسابقه تسليحاتی در منطقه به راه بياندازد.
مولن گفت: «از نظر من، ايران در حال ادامه مسير به سوی توسعه تسليحات هسته ای است و اعتقاد دارم توسعه و دستيابی به اين هدف، می تواند برای منطقه بسيار بی ثبات کننده باشد.»
وی جزئيات طرح های آمريکا را مطرح نکرد اما پايگاه دريايی اين کشور در بحرين، سرفرماندهی فعاليت کشتی ها و هواپيماهای آمريکا در امر نظارت بر ايران محسوب می شود و از آن برای بازداری و يا دفع خطر حمله احتمالی بدون هشدار قبلی استفاده می شود. ضمناً اين پايگاه محل استقرار موشک های پاتريوت نيز هست.
آمريکا از طريق نظارت هوايی گسترده بر خليج فارس و نيز گشت های دريايی منظم و تماس گرفتن با شناورهای ايرانی، بر اين کشور نظارت دارد.
مولن افزود: «مايلم روزی شاهد آن باشم که ايران به جای آنچه اکنون انجام می دهد، در برابر بازيگران منطقه ای و بين المللی مسؤولانه رفتار کند. اما تاکنون شاهد برداشته شدن هيچ گامی در اين مسير نبوده ام.»
مولن گفت وی از خط مشی فعلی مبنی بر تحريم های اقتصادی و سياسی عليه ايران جهت بازداشتن کشور از توليد يک بمب هسته ای و در عين حال، انجام مذاکرات بين المللی بر سر وسعت برنامه هسته ای اين کشور حمايت می کند. ايران ادعا می کند در صدد توليد انرژی هسته ای صلح آمیز است.
مولن بر روی ديدگاه خود مبنی بر آنکه انجام يک حمله بازدارنده به تأسيسات شناخته شده ايران گزينه بدی است که «عواقب ناشناخته ای» خواهد داشت اما درعين حال به عنوان يک گزينه از سوی ايالات متحده محفوظ شناخته می شود، تأکيد کرد. دولت اوباما اعلام کرده که اجازه تبديل ايران به يک کشور هسته ای را نخواهد داد اما هرگز دقيقاً اعلام نکرده برای بازداشتن ايران چه قدم هايی برخواهد داشت.
مولن گفت: «من گفته ام که تمامی گزينه ها بر روی ميز است و بر روی ميز باقی خواهد ماند.»
گری سامور هماهنک کننده امور کنترل تسليحاتی کاخ سفيد در همايش متفکران در واشنگتن گفته بود آمريکا و متحدانش تا زمانی که ايران در خصوص بلندپروازی های هسته ای خود شفاف عمل نکند، به حفظ فشارها ادامه خواهند داد.
رهبران شش کشور متحد حوزه خليج فارس در ماه جاری اعلام کردند جاه طلبی های هسته ای ايران را با «نگرانی بسيار» دنبال می کنند و از غرب خواستند در جريان گفتگوهای تازه با ايران، موضع محکم تری اتخاذ کند.
به نظر می رسد در بيانيه شورای همکاری کشورهای خليج فارس، شامل کشور قدرتمند عربستان سعودی و همسايگانش، احتياط سنتی اين گروه به کناری زده شده و لحن محکم تری بکار گرفته شده است. اين گروه از ايران خواست در امور داخلی اعراب خليج فارس دخالت نکند و استفاده از «زور و يا تهديد به استفاده از آن» را کنار بگذارد.
ايران به طور مرتب دست به انجام رزمايش نظامی در خليج فارس می زند تا در وهله اول بر توان خود برای دفاع در برابر هرگونه حمله نظامی آمريکا و يا اسرائيل صحه بگذارد و در عين حال، پيامی نيز به اعراب همسايه در جنوب مرز خود ارسال کند.
منبع: سالت ليک تريبون- 18 دسامبر 2010
No comments:
Post a Comment