Tuesday, June 30, 2009

گزارشي از کریستین ساینس مانیتور بازداشت انبوه در تهران از بعد از انقلاب سال 1979


دن مورفي

ارعاب مخالفان با بازداشت خانگي یا محکومیت هاي سخت در ایران تازگی ندارد. اما سرکوب اخیر شهروندان که نسبت به نتیجه انتخابات که به سود محمود احمدي نژاد اعلام شده است، خشمگسن هستند از بعد از انقلاب اسلامي در سال 1979، سابقه نداشته است.

به دلیل کتک زدن و شلیک کردن به سمت معترضین نتیجه انتخابات 12 ژوئن که به نظر موثر واقع شده است، اکثر خیابان هاي اصلي شهر هاي بزرگ ایران در روزهاي آخر هفته ساکت بود و درحالیکه احمدي نژاد و طرفدارانش قصد دارند پیروزیشان را محکم کنند، موج دستگیري ها کند تر شده است.

روز شنبه آزانس خبري فارس نیوز که طرفدار دولت است، گزارش داد که هشت کارمند ایراني سفارت بریتانیا در تهران به دلیل دست داشتن در اغتشاشت بازداشت شده اند. وزیر امورخارجه بریتانیا، دیوید میلیبند، این بازداشت را "آزار و ارعاب" توصیف کرد و افزود که این ادعا که فارت بریتانیا به گونه در پشت پرده اعتراضات بوده است، کاملا بی اساس است.

کارکنان سفارت بریتانیا هم در مراکز بازداشت سرتاسر کشور به جمع 40 نفره روزنامه نگاران و صد ها دانشجوي معترض، اساتید دانشگاه و فعالان سیاسي پیوستند.

نیروهاي بسیج، که از وفاداران تندرو ترین روحانیون ایران هستند، به خانه کساني که از پشت بام هایشان فریاد "الله اکبر"- نوعي اعتراض که در دوران انقلاب بکار گرفته مي شد- سرمي دهند حمله مي کنند و آنان را دستگیر مي کنند.

بابک رحیمي، استاد دانشگاه سن دیه گو در کالیفرنیا و متخصص امور ایران که به تازگي از سفرش به ایران بازگشته است مي گوید:« مقیاس دستگیري ها بسیار بالا است" او در سال 1982، بعد از اینکه پدرش به دلیل فعالیت هاي سیاسي اعدام شد، از ایران رفت. او مي گوید:« آخرین سرکوب ها مربوط مي شود به شورش دانشجویان در سال 1999 اما در آن زمان فقط دانشجو ها معترض بودند. حالا، صحبت از سیاستمداران سطح بالاي اصلاح طلب و بیش از 40 روزنمه نگاراست؛ همه در خطر هستند».

رهبران سیاسي را از حامیانشان دور کرده اند

تریتا پارسي و رضا اصلان، دو استاد دانشگاه که متخصص مسائل ایران هستند، روز جمعه در گزارشي در مجله سیاست خارجي نوشتند که مشخص است که رژیم به هدف کوتاه مدت خود که همان خنثي کردن توانایي هاي رهبر مخالفان، میر حسین موسوي، براي برقراري ارتباط با معترضین و شاید بدل شدن به رهبري که قادر به تغییر حکومت باشد، شده اند.

آنها نوشته اند:« یک منبع نزدیک به موسوي مي گوید که اولین و دومین حلقه اطرافیان موسوي دستگیر شده اند یا در حبس خانگي هستند. خود موسوي هم ارتباط محدود شده اي با اعضاي تیم و طرفدارانش دارد. فقدان رهبري در خیابان هاي شهر مشهود است، جایي که معترضین تظاهرات مي کنند اما با کمبود راه کار و خط مشي مواجه هستند».

دولت دائما قصد القاي این موضوع را دارد که اعتراض علیه انتخابات توسط انگلیس و آمریکا طراحي شده است و مخالفان سیاسي اش را ابراز اصلي قدرت هاي خارجي مي دانند و این شامل معترضین و موسوي است.

احمد خاتمي- فرد نزدیک به احمدي نژاد و رهبر ایران، آیت الله علي خامنه اي- در نماز جمعه معترضین را محارب به خدا نامید که این جرمي است که طبق قوانین اسلامي مجازات آن اعدام است. او گفت:« من خواستار تنبیه شدید اغتشاش گران بدون هیچ رحمي هستم تا درس عبرتي براي دیگران باشد».

با وجود اینکه موسوي درمیان کساني بود که باعث سقوط شاه و ایجاد حکومت اسلامي شدند و با شخص خمیني کار مي کرد و در دهه هشتاد نخست وزیر ایران بود، اما خواهان اصلاحات در ایران است. او در نامه اي خطاب به طرفدارانش نوشت:« من آگاهم که این خواسته قانوني شما هیچ ربطي به گروهي که به قداست سیستم جمهوري اسلامي باور ندارند، ندارد».

بازداشت اتباع بیگانه

درمیان بازداشت شدگان خارجي ها هم دیده مي شوند، ایاسون اتاناسیادیس، مازیار بهاري ایراني تبار، مستند ساز و گزارشگر نیوزویک و اردشیر ارجمند، مشاور موسوي، دیده مي شوند.

فرانک اسمیت، از کمیته دفاع از روزنامه نگاران گفت که آقاي اتاناسیادیس با سفیر یونان و خانواده اش دیدار کرده است و بزودي آزاد مي شود.

اما آقاي اسمیت بطور عمومي درباره وضعیت روزنامه نگاران گفت:« این وسیع ترین سرکوبي است که تا به حال به یاد مي آورم، من ده سال است که این سمت را دارم. میزان دستگیري ها بشدت بالاست. در حال حاضر تعداد روزنامه نگاران بازداشت شده در ایران از همه جاي دنیا بیشتر است».

آقاي رحیمي معتقد است که دستکم در گذشته زندان مخالفان رژیم مشخص بود. اما دوستان او در تهران گفته اند که از وضعیت بسیاري از زندانیان بي خبرند.

او مي گوید:« شرایط شبیه به ناپدید شدن افراد در دوران دیکتاتور شیلي، آگوستو پینوشه، در دهه هفتاد است ما هیچ چیز از وضعیت مکاني که در آن زنداني شده اند نمي دانیم. یکي از کساني که دستگیر شده و آزاد شده بود به من گفت که در زیر زمین بزرگ وزارت کشور زنداني شده بودند. یک روزنمه نگار دیگر هم زماني که بسیجي ها براي دستگیر کردنش به خانه اش رفته بودند، پنهان شده بود و حتي همسرش هم از او خبر ندارد. پیام هایي که این روزها دولت نمي فرستد به شدت مافیایي است:" ما تو و خانواده ات را دستگیر خواهیم کرد».



منبع: کریستین ساینس مونیتور 28 ژوئن

No comments:

Post a Comment