Saturday, January 18, 2014

واکنش ایران به افشای جزییات بیشتری از توافق ژنو کریمی: اگر رهبری مانع مذاکرات می‌شدند، متهم شماره یک بودند

واکنش ایران به افشای جزییات بیشتری از توافق ژنو

کریمی: اگر رهبری مانع مذاکرات می‌شدند، متهم شماره یک بودند

دو روز پس از این‌که کاخ سفید سخنان روحانی درباره توافق ژنو را «برای مصرف داخلی» دانست، دولت آمریکا بخشی از متن توافق‌نامه را منتشر کرد؛ ایران آن‌را غیررسمی خواند.
به دنبال انتشار بیانیه‌ای از سوی کاخ سفید درباره جزییات توافق‌نامه ژنو، سخن‌گوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی آن‌را «برداشت یک‌سویه و یک‌جانبه‌ای از توافقات غیررسمی بین کارشناسان ایران و ۱+۵» خواند.
مرضیه افخم هم‌چنین گفت که «این بیانیه به هیچ‌وجه ملاک ارزیابی یا قضاوت در مورد نحوه اجرای توافق ژنو نیست».
کاخ سفید روز پنج‌شنبه شانزدهم ژانویه متن کامل توافق‌نامه میان ایران و گروه ۱+۵ را در اختیار کنگره آمریکا قرار داد و خلاصه‌ای از آن را نیز منتشر کرد. برخی از نمایندگان کنگره، دولت آمریکا را به پنهان‌کاری درباره جزییات این توافق متهم می‌کردند اما جی کارنی سخن‌گوی کاخ سفیدگفت که محرمانه بودن بعضی بخش‌های توافق از جمله مباحث فنی و تکنیکی به درخواست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بوده است.
دو روز پیش از انتشار این متن، جی کارنی در واکنش به سخنان حسن روحانی در خوزستان و اظهار نظر او مبنی بر این که توافق‌نامه ژنو به معنای «تسلیم قدرت‌های بزرگ در برابر ملت ایران» بود، گفته بود که این سخنان مصرف داخلی دارد و تاکید کرد: «این مساله نه برای ما تعجب‌انگیز است و نه باید باعث تعجب شما بشود که رییس جمهوری ایران توافق‌نامه ژنو را به فراخور مخاطبان داخلی خود تفسیر کند».
از ابتدای اعلام توافق میان ایران و شش قدرت جهانی در ژنو، علیرغم خواست صریح رهبر جمهوری اسلامی، جناح روبه‌روی دولت حسن روحانی انتقادهای خود را بر زبان آورده است. این امر باعث شد که مقام‌های جمهوری اسلامی، از جمله محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه دولت روحانی از عدم مرگ زودرس توافق ژنو سخن گفته و در صدد برآیند تا آن را به صورت پیروزی خود و شکست طرف مقابل جلوه دهند.
سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه نیز گفته بود که آمریکا به ایران امتیاز داده و همین امر باعث اعتراض نمایندگان مخالف در کنگره این کشور شده است. وی گفت ایالات متحده به «ارتقای اقتدار منطقه‌ای و بین‌المللی جمهوری اسلامی» کمک کرده است.
هم‌زمان جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته است که رهبر جمهوری اسلامی پس از سه بار خواندن توافق‌نامه ژنو متوجه شده که حق غنی‌سازی ایران در آن نادیده گرفته شده.
وی هم‌چنین گفت: «اگر رهبری مانع مذاکرات می‌شدند، متهم شماره یک را رهبری معرفی می‌کردند».
ابراهیم آقامحمدی دیگر عضو کمیسیون مذکور نیز گفته است: «ما ازپنهان‌کاری‌های تیم مذاکره کننده ایران در بحث هسته‌ای و توافقات حاصله میان ایران و گروه ۱+۵ در هر موضوعی واهمه داریم». وی با ذکر این که «در توافقنامه قبلی مواردی وجود دارد که نمایندگان و مردم بر روی این موارد حرف های جدی دارند»، افزود: «مجلس بصورت شفاف در جریان توافق‌نامه‌های میان ایران و اعضای ۱+۵ قرار نمی‌گیرد و تیم مذاکره‌کننده ایران در بیان توافق‌نامه ژنو به نمایندگان ملت مقاومت می‌کنند»

No comments:

Post a Comment